εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Χοιρινό Κρέας

0 comments

 

 
Παρά την οικονομική κρίση και την μείωση της κατανάλωσης ζωικών προϊόντων, το πιο αγαπημένο κρέας των Ευρωπαίων καταναλωτών αναδεικνύεται το χοιρινό. 
 
 
 
Το συμπέρασμα αυτό εξάγεται σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αφορά τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές των αγροτικών προϊόντων για το διάστημα 2013 – 2023.
 
Η παραγωγή χοιρινού κρέατος αναμένεται να αυξηθεί το 2014, φθάνοντας σε 23,4 εκατ. τόνους το 2023. Αυτή η αύξηση (+2,8 % σε σχέση με το μέσο όρο 2010 – 12) είναι μέτρια λόγω περιβαλλοντικών περιορισμών σε ορισμένες από τις κύριες χώρες παραγωγής, όπως στην Ολλανδία και σε ορισμένα τμήματα της Γαλλίας.
 
Το ζωικό κεφάλαιο στους χοίρους μειώθηκε από το 2006 φθάνοντας τα 147 εκατομμύρια κεφάλια το 2012 (μείωση κατά 16 εκατομμύρια κεφάλια ή 10 % σε επτά χρόνια), ενώ ο αριθμός των χοιρομητέρων αναπαραγωγής έπεσε πιο απότομα, κατά 19 % (3 εκατομμύρια κεφάλια). 

Αυτή η πτωτική τάση εξηγείται από:
 
– τη διαδικασία αναδιάρθρωσης σε ορισμένους από τους σημαντικότερους παραγωγούς
-την αύξηση της παραγωγικότητας
-την αύξηση του κόστους των ζωοτροφών
-τη μείωση της κερδοφορίας του κλάδου και
-την ανάγκη προσαρμογής στους νέους κανόνες ευζωίας για τους χοίρους

Παρά τη μείωση του ζωικού κεφαλαίου, η αύξηση του βάρους των σφαγίων δείχνει ελαφρά αύξηση της παραγωγής κρέατος κατά την περίοδο έως το 2011. Ωστόσο, οι νέοι κανόνες καλής διαβίωσης επιτάχυναν την πτώση του αριθμού των ζώων (όπως αντανακλάται στις έρευνες Δεκεμβρίου 2011 και 2012) και αναπόφευκτα οδήγησαν σε μικρότερη προσφορά στην ευρωπαϊκή αγορά το 2012 και το 2013 (κατά -2 % και -1,2 %, αντίστοιχα).

Παρά το γεγονός αυτό, οι εξαγωγές πραγματοποιήθηκαν σχετικά καλά το 2012 και το 2013, με υψηλότερους όγκους (περίπου 2,2 εκατ. τόνοι) κατευθυνόμενες προς την Ασία και τις χώρες της Άπω Ανατολής. Η Ρωσία παρέμεινε ο κορυφαίος προορισμός (πάνω από 600 000 τόνοι ετησίως, με την Ιαπωνία στην δεύτερη θέση (πάνω από 250 000 τόνους ετησίως ).

Οι ελλείψεις στην προσφορά και οι υψηλές τιμές άσκησαν πίεση στην κατανάλωση, η οποία μειώθηκε κατά 2,3% το 2012 και 1,1% το 2013. Η κατά κεφαλήν κατανάλωση μειώθηκε σημαντικά, από 32,1 kg (βάρος λιανικής) σε 2.011 έως 30,8 kg το 2013 .
 
Οι προοπτικές της αγοράς
 
Οι προοπτικές δείχνουν ανάκαμψη στην παραγωγή από το 2015 λόγω των εξαγωγικών ευκαιριών. Βέβαια, αναμένεται ότι οι νέοι κανόνες καλής διαβίωσης θα αναγκάσουν ορισμένους λιγότερο ανταγωνιστικούς αγρότες να βγουν από την παραγωγή και υψηλότερο ποσοστό χοιρινού κρέατος θα προέρχεται από πιο παραγωγικές εκμεταλλεύσεις. Αυτό αναμένεται να αυξήσει την παραγωγή από το 2014 σε 23,4 εκατομμύρια τόνους μέχρι το 2023 (+2,8 % σε σχέση με το μέσο όρο 2010-12).

Η αύξηση θα διατηρηθεί σε μέτρια επίπεδα λόγω περιβαλλοντικών περιορισμών σε ορισμένες από τις κύριες χώρες παραγωγής ( π.χ. στην Ολλανδία και σε ορισμένα τμήματα της Γαλλίας).

Προβλέπεται αύξηση εξαγωγών μέχρι το 2023 κατά 12,4 % έναντι του μέσου όρου 2010-12 και 6,3 % σε σχέση με τα επίπεδα του 2012 επίπεδα. Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του 1% για το 2012 μέχρι το 2023 είναι σημαντικά χαμηλότερος από το αντίστοιχο ποσοστό για το 2001-11 ( +6 % ). Η εξέλιξη αυτή καθοδηγείται από τον αυξημένο ανταγωνισμό από τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία, όπου η παραγωγή είναι πιθανό να αυξηθεί κατά τη διάρκεια της περιόδου πρόβλεψης (κατά 18% και 24% μέχρι το 2023 σε σύγκριση με τον μέσο όρο του 2010-13).

Η Ρωσία και η Κίνα αναμένεται να παραμείνουν οι κύριοι προορισμοί των εξαγωγών χοιρινού κρέατος της ΕΕ με προβλεπόμενη αύξηση της κινεζικής ζήτησης για εισαγωγές. Είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι, αν οι κινεζικές αρχές μπορέσουν να μειώσουν τους στόχους τους της αυτάρκειας, οι επιπτώσεις θα μπορούσαν να είναι σημαντικά υψηλότερες για τις εισαγόμενες ποσότητες. Για παράδειγμα, αν το 2012, οι στόχοι αυτάρκειας ήταν 1% χαμηλότερα θα συνεπαγόταν πρόσθετες εισαγωγές χοιρινού κρέατος από περίπου 500 000 τόνους. Από την άλλη πλευρά, η υψηλή εγχώρια παραγωγή, χάρη σε γενναιόδωρες επιδοτήσεις στην παραγωγή χοιρινού κρέατος θα μπορούσε να μειώσει τη ζήτηση για εισαγωγές στη Ρωσία.