εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Αλλαγές στην Αγορά Τροφίμων

0 comments

 

 
Τις επόμενες ημέρες το ΥΠΑΝ θα φέρει προς διαβούλευση το σχέδιο νόμου με τις αλλαγές στην αγορά των τροφίμων.
 
 
 
Ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, αναμένεται να φέρει σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου με αλλαγές στις διατάξεις που διέπουν τον τρόπο παραγωγής, παρασκευής και διάθεσης βασικών προϊόντων και κλάδων της αγοράς, με στόχο να υιοθετηθούν οι προτάσεις του ΟΟΣΑ για την ενίσχυση του ανταγωνισμού. Ο υπουργός εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει αυτές τις διαρθρωτικές αλλαγές, επισημαίνοντας πως με τον τρόπο αυτό θα πέσουν και οι τιμές. Στις αλλαγές περιλαμβάνονται η διάρκεια ζωής φρέσκου γάλακτος, η δυνατότητα παραγωγής γιαουρτιού και ρυζόγαλου από σκόνη γάλακτος, η σήμανση των τυριών και η δυνατότητα στους παραγωγούς των λαϊκών να πουλάνε επεξεργασμένα προϊόντα.
 
Ανά κλάδο οι αλλαγές που σχεδιάζονται έχουν ως εξής: 

1. Φρέσκο γάλα 
Το σημερινό καθεστώς περιορίζει τη μέγιστη διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος στις 5 ημέρες. Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, ο περιορισμός αυτός εμποδίζει τις εισαγωγές, περιορίζει τον ανταγωνισμό και αυξάνει τα κόστη λόγω επιστροφών. Η μέγιστη διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος θα καθορίζεται ανάλογα με τη μέθοδο παστερίωσης που εφαρμόζει ο κάθε παραγωγός, εφόσον αυτή τηρεί τις προδιαγραφές που προβλέπονται από την ΕΕ. 
 
2. Ψωμί 
Αίρονται περιορισμοί για την πώληση ψωμιού και από άλλα σημεία πώλησης. Δεν αποκλείεται να επιτραπεί η διάθεσή του από κρεοπωλεία και ιχθυοπωλεία. Επίσης αναθεωρούνται οι ορισμοί για το τι είναι αρτοποιός ή αρτοποιείο. Ορίζεται ότι αρτοποιός είναι μόνο αυτός που επιμελείται άμεσα το σύνολο της διαδικασίας παραγωγής, από την επιλογή πρώτων υλών, το ζύμωμα και τη μορφοποίηση της ζύμης μέχρι το ψήσιμο στο σημείο πώλησης. Για τα εργαστήρια άρτου μπορεί να υπάρξει ειδικό σήμα, που να ενημερώνει τον καταναλωτή ότι τόσο το ζύμωμα όσο και το ψήσιμο γίνονται επιτόπου. Θα διατηρηθεί, ωστόσο, ο περιορισμός να μη χρησιμοποιείται ο όρος «αρτοποιείο» από πρατήρια τα οποία λειτουργούν μόνο ως σημεία πώλησης. Καταργείται, εξάλλου, ο περιορισμός για την πώληση ψωμιού με προκαθορισμένο βάρος.
 
3. Μαγειρικά λίπη 
Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, τα εδώδιμα λίπη (μαργαρίνες, μαγειρικά λίπη) μπορούν να πωλούνται μόνο από καταστήματα λιανεμπορίου και όχι από πωλητές σε λαϊκές αγορές. Η άρση αυτού του περιορισμού αναμένεται να ενισχύει τον ανταγωνισμό και αυξάνει τις διαθέσιμες επιλογές για τον καταναλωτή. Η ασφάλεια και η υγιεινή των προϊόντων μπορεί να διασφαλιστεί με την εφαρμογή των Ευρωπαϊκών Κανονισμών και των υγειονομικών διατάξεων.
 
4. Τυριά 
Το ισχύον καθεστώς θέτει περιορισμούς στη σήμανση παραδοσιακών και μη τυριών. Περιορισμοί υπάρχουν επίσης και στις χώρες προέλευσης μιας ποικιλίας τυριών στο λιανικό εμπόριο. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, πρόκειται για απαρχαιωμένες διατάξεις οι οποίες είναι περιττές εφόσον ισχύουν οι Ευρωπαϊκές Οδηγίες για τη σήμανση τροφίμων. Με διατάξεις που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης καταργούνται περιορισμοί ως προς τη σήμανση.
 
5. Γιαούρτι 
Με στόχο την πτώση των τιμών, το υπουργείο σκοπεύει να επιτρέψει την παραγωγή γιαουρτιού και από σκόνη γάλακτος, καθώς και από άλλα είδη. Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, ορίζεται ελάχιστη ποσότητα λίπους αλλά όχι ελάχιστα επίπεδα πρωτεϊνών. Το μόνο δυνατό μείγμα περιλαμβάνει ίσα μέρη αγελαδινού γάλακτος και γάλακτος προβάτου ή βούβαλου. Το υπουργείο θέλει ο ορισμός να διευρυνθεί, ώστε να περιλαμβάνει γάλα κάθε τύπου στην παραγωγή γιαουρτιού.
 
6. Μπαχαρικά – αλάτι 
Απελευθερώνονται οι εισαγωγές πιπεριού και μπαχαρικών, οι οποίες απαγορεύονταν. Επίσης καταργείται διάταξη με την οποία δεν επιτρέπεται η αποθήκευση αλατιού με άλλα τρόφιμα.
 
7. Μαγιονέζα 
Σύμφωνα με ισχύουσες διατάξεις, απαγορεύεται η πώληση μαγιονέζας χύμα. Ο περιορισμός αυτός δεν σχετίζεται με λόγους ασφάλειας και υγείας, αλλά ούτε και πηγάζει από κάποιο πρότυπο της ΕΕ. Το υπουργείο θεωρεί ότι με την κατάργησή του απλοποείται και εκσυγχρονίζεται η αγορά, ενώ ταυτόχρονα διευρύνονται οι επιλογές για τον καταναλωτή.
 
8. Καφές 
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η μέγιστη επιτρεπόμενη συσκευασία υποκατάστατων καφέ είναι τα 50 γρ, ενώ δεν επιτρέπεται η πώλησή τους χύμα. Το υπουργείο θεωρεί ότι η διάταξη είναι παρωχημένη και δεν σχετίζεται με θέματα υγείας και ασφάλειας.
 
9. Ρυζόγαλο 
Με βάση το ισχύον καθεστώς, το ρυζόγαλο πρέπει να παρασκευάζεται μόνο από φρέσκο, παστεριωμένο ή μη παστεριωμένο γάλα -με τουλάχιστον 3% περιεκτικότητα σε λίπος γάλακτος- και κανέναν άλλο τύπο γάλακτος. Ο ορισμός αυτός το υπουργείο θεωρεί ότι είναι παρωχημένος.
 
10. Λαϊκές αγορές 
Με βάση το ισχύον καθεστώς, οι παραγωγοί μπορούν να εκδίδουν άδεια για να πωλούν σε λαϊκές αγορές μόνο γεωργικά προϊόντα και ψάρια. Δεν μπορούν να πωλούν προϊόντα που δεν παράγουν οι ίδιοι ή προϊόντα που βρίσκονται σε ψυγεία ή αποθήκες. Με τη νέα ρύθμιση ένας παραγωγός θα μπορεί να πωλεί προϊόντα που περιλαμβάνουν και μια πρώτη διαδικασία μεταποίησης (τυροκομικά κ.α.). Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να εξασφαλίζεται πλήρης συμμόρφωση με την εθνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία.