εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Επιπτώσεις της Ευλογιάς

0 comments

 

 
Σε 800.000 ευρώ υπολογίζονται οι οικονομικές απώλειες των κτηνοτρόφων του νομού Θεσσαλονίκης, των οποίων τα κοπάδια προσβλήθηκαν από τη νόσο της ευλογιάς. Οι αποζημιώσεις, όμως, εκτιμώνται μόλις στα 240.000 ευρώ.
 
 
 
Αυτό τόνισε σε δηλώσεις του, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κτηνίατρος του Τοπικού Κέντρου Ελέγχου Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Βαγγέλης Τσιαμάδης. Ο κ. Τσιαμαδής επισήμανε ότι ο νομός Θεσσαλονίκης βρίσκεται σε καραντίνα από τον Οκτώβριο του 2013 οπότε και παρουσιάστηκε η πρώτη εστία ευλογιάς στη Σίνδο και στη συνέχεια επεκτάθηκε σε Καλοχώρι και Χαλάστρα. Από τότε έχει απαγορευτεί η όποια αγοραπωλησία αιγοπροβάτων, αλλά και η σφαγή. 
 
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, κρούσματα ευλογιάς είχαν να εμφανιστούν στη χώρα από το 1997. Η ασθένεια πέρασε τα σύνορα του Έβρου από τη γειτονική Τουρκία και οι εστίες της φθάνουν, ως και προχθές, τις 13 στο νομό.
 
Τα ζώα που νόσησαν θανατώθηκαν στο σύνολό τους, ενώ γύρω από κάθε θετική εστία έχει οριστεί μια ζώνη 3 χλμ, όπου απαγορεύεται η βόσκηση και η σφαγή. Μάλιστα, ενώ το Δεκέμβριο καταγράφηκε ύφεση στη μετάδοση του νοσήματος, ήδη στο πρώτο 10ήμερο του Ιανουαρίου παρουσιάστηκαν δύο νέα κρούσματα. Γι’ αυτό το λόγο, γίνονται έλεγχοι και στον υπόλοιπο Νομό Θεσσαλονίκης.
 
Επισημαίνεται, ότι η ευλογιά κολλάει με την επαφή και εξαπλώνεται ταχύτητα, ενώ ο ιός είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός στο περιβάλλον, ζώντας για πάνω από έξι μήνες. 
 
Ο πρόεδρος του παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Θανάσης Σαρόπουλος, ζητά από την Πολιτεία να αντιληφθεί την τεράστια ζημιά, που θα υποστεί η αγροτική παραγωγή της χώρας και να εξασφαλιστούν κονδύλια για ανασύσταση των κοπαδιών που χάνονται.