εγγραφείτε: Άρθρα
εύρεση
Αγορά Δημητριακών
Ανακατανομή αναμένεται μεταξύ των καλλιεργειών των δημητριακών στο πλαίσιο μιας σταθερής συνολικής έκτασης των καλλιεργειών σιτηρών στην Ε.Ε.
Σύμφωνα με σχετική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκε στην δημοσιότητα στις 14 Ιανουαρίου, στην ΕΕ, όσον αφορά τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές για το διάστημα 2013 – 2023, η ζήτηση ζωοτροφών και τροφίμων αναμένεται να αυξηθεί μόνο οριακά. Ειδικότερα, η αγορά βιοκαυσίμων φαίνεται ότι παραμένει ο πιο δυναμικός παράγοντας ζήτησης, ενώ για τον αραβόσιτο και το μαλακό στάρι αναμένεται περαιτέρω αύξηση του μεριδίου τους (μέχρι 18% και 41% αντίστοιχα) σε βάρος των άλλων σιτηρών.
Από την πλευρά της προσφοράς, η ανάπτυξη εξαρτάται από την καλύτερη απόδοση, καθώς οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις αναμένεται να μειωθούν ελαφρώς (σύμφωνα με τη μακροπρόθεσμη τάση), ενώ η προβλεπόμενη αύξηση της εγχώριας κατανάλωσης σιτηρών, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη χρήση της βιοενέργειας.
Οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τις αγορές των σιτηρών της ΕΕ χαρακτηρίζονται από συνθήκες σχετικής στενότητας στην αγορά, τα χαμηλά αποθέματα και τις τιμές που αναμένεται να παραμείνουν πάνω από τους ιστορικούς μέσους όρους τους.
Αυτές οι εξελίξεις κατευθύνονται από μέτρια αύξηση της προσφοράς φθάνοντας τα 316 εκατομμύρια τόνους μέχρι το 2023, κυρίως ως αποτέλεσμα χαμηλών ποσοστών ετήσιου ρυθμού αύξησης απόδοσης (0,6 % κατά μέσο όρο) και αύξηση της εγχώριας χρήσης των δημητριακών στην ΕΕ, κυρίως λόγω της αυξανόμενης ζήτησης για αιθανόλη στο πλαίσιο της οδηγίας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σύμφωνα με την οποία υπάρχει ο στόχος του 10 % των ανανεώσιμων πηγών στο μερίδιο της ενέργειας, με τα βιοκαύσιμα να συμβάλουν στο 8,5 % των υγρών καυσίμων μεταφοράς.
Οι πρόσφατες εξελίξεις στην αγορά
Η παραγωγή δημητριακών της ΕΕ το 2012 ήταν 281.200.000 τόνοι, περίπου 10 εκατ. τόνοι λιγότεροι από το προηγούμενο έτος, λόγω της ξηρασίας σε ορισμένες περιοχές . Οι εξαγωγές μαλακού σίτου και κριθαριού ήταν ισχυρές, και τα εγχώρια αποθέματα σιτηρών ήταν σε μικρότερη προσφορά για την περίοδο εμπορίας 2012/13. Μια περαιτέρω αύξηση των εισαγωγών αραβοσίτου βοήθησε να καλυφθεί η ζήτηση κτηνοτροφικών σιτηρών. Παρ ‘όλα αυτά, η χρήση των ζωοτροφών μειώθηκε κατά 3,8 εκατομμύρια τόνους σε 163,2 εκατομμύρια τόνους και η εγχώρια κατανάλωση ήταν ελαφρώς χαμηλότερη, σε 276,0 εκατομμύρια τόνους. Τα αποθέματα βυθίστηκαν χαμηλά σε 27,6 εκατ. τόνους ( περίπου το 10% της εγχώριας χρήσης).
Η παραγωγή σιτηρών στην ΕΕ αναμενόταν να ανακάμψει το 2013 με παραγωγή 304 300 000 τόνους (περίπου 8 % περισσότερο από ό, τι το 2012 ) από μία οριακά αυξημένη σπαρμένη έκταση. Οι αποδόσεις του καλαμποκιού στη Ρουμανία, την Ουγγαρία και τη Βουλγαρία επλήγησαν από την ξηρασία το 2012, αλλά η παραγωγή αναμενόταν να βελτιωθεί σε 64,5 εκατ. τόνους (αύξηση κατά περίπου 8% ) το 2013.
Η παραγωγή κοινού σίτου αναμενόταν να αυξηθεί με τον ίδιο ρυθμό, σε 136 εκατομμύρια τόνους. Η παραγωγή κριθής αναμενόταν να ακολουθήσει την τάση των τελευταίων ετών, σημειώνοντας αύξηση κατά 10 % σε σύγκριση με το 2012, σε 60,1 εκατομμύρια τόνους . Η συνολική αύξηση της παραγωγής θα οδηγήσει σε ελαφρά μείωση των εισαγωγών δημητριακών (14,0 εκατ. τόνοι ). Η ζήτηση για τρόφιμα και ζωοτροφές θα πρέπει να ανακτήσει όσο γίνεται περισσότερα εγχώρια σιτηρά στην αγορά. Δεδομένου ότι οι εξαγωγές από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας στην παγκόσμια αγορά ανέκαμψαν, η ΕΕ θα εξάγει λιγότερα και να αναπληρωθούν τα αποθέματα της. Τα τελικά αποθέματα αναμένεται να είναι περίπου 38,7 εκ. τόνοι (14% της εγχώριας χρήσης).
Οι προοπτικές της αγοράς
Οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τις αγορές των σιτηρών της ΕΕ χαρακτηρίζονται από σχετικές συνθήκες στενότητας στην αγορά, χαμηλά αποθέματα και τιμές που βρίσκονται πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο. Η ΕΕ παραμένει καθαρός εξαγωγέας σιτηρών.
Η αύξηση της κατανάλωσης οδηγείται κυρίως από τη ζήτηση για τα σιτηρά ως πρώτη ύλη αιθανόλης. Η χρήση των ζωοτροφών είναι σταθερή καθ ‘όλη την περίοδο αναφοράς. Από την πλευρά της παραγωγής, μια σταθερή ανάπτυξη βασίζεται σε αναμενόμενη ελαφρά αύξηση των αποδόσεων.
Η ισορροπία της αγοράς ήταν σφιχτή τα τελευταία χρόνια λόγω της συνολικής μείωσης της παραγωγής στην ΕΕ, σε συνδυασμό με τις δυσκολίες των εισαγωγών προμηθειών στην παγκόσμια αγορά το 2012. Οι τιμές αναμένεται να είναι γενικά υψηλότερες σε όλη την περίοδο αναφοράς, με αποτέλεσμα την πιο αργή μείωση των εκτάσεων σιτηρών που ενδέχεται να οδηγήσει σε σταθερές αποδόσεις ή ακόμη και επιτάχυνση της ανάπτυξης για να αναστραφούν οι πρόσφατες τάσεις .
Προτίμηση στο μαλακό σιτάρι και το καλαμπόκι
Η στροφή προς τον μαλακό σίτο και τον αραβόσιτο αναμένεται να συνεχιστεί κατά την επόμενη δεκαετία, οδηγούμενη από τη ζήτηση βιοκαυσίμων και τις καλές προοπτικές εξαγωγής. Τα άλλα σιτηρά θα συνεχίσουν να χάνουν μερίδια αγοράς. Οι εξαγωγικές προοπτικές είναι ιδιαίτερα καλές για τον μαλακό σίτο, στον οποίο η ΕΕ ήταν ανέκαθεν μεγάλος καθαρός εξαγωγέας. Δεδομένου ότι η εγχώρια ζήτηση σίτου για τρόφιμα και ζωοτροφές παραμένουν σταθερές, η αναμενόμενη αύξηση της εγχώριας παραγωγής θα επιτρέψει να επεκταθούν ελαφρώς οι εξαγωγές.
Οι προοπτικές για τον αραβόσιτο κυριαρχούνται σαφώς από την αναμενόμενη αύξηση της χρήσης του ως πρώτη ύλη αιθανόλης – η αναλογία που χρησιμοποιείται για την αύξηση της βιο – αιθανόλης από περίπου 5% έως 14 % μέχρι το 2023 – σε βάρος της χρήσης ζωοτροφών, η οποία μειώνεται από 78% σε 67%. Τα τρόφιμα και η βιομηχανική χρήση αυξάνονται μετά το 2016, όταν η ποσόστωση παραγωγής ισογλυκόζης θα αυξηθεί, με αποτέλεσμα την αύξηση της παραγωγής. Παρά το γεγονός ότι η παραγωγή αραβοσίτου αυξάνεται ταχύτερα από ό, τι όλα τα άλλα δημητριακά, εξακολουθεί να υπολείπεται της συνολικής ζήτησης και η ΕΕ αναμένεται να παραμείνει καθαρός εισαγωγέας καθ ‘όλη την περίοδο αναφοράς.
Συνολικά, οι αγορές σιτηρών στην ΕΕ αναμένεται να παραμείνουν συγκρατημένες. Η ανάκαμψη από μια πολύ σφιχτή σεζόν το 2012/13 έχει ξεκινήσει, με την αύξηση της παραγωγής το 2013, αλλά τα αποθέματα σιτηρών για εγχώρια χρήση θα παραμείνουν κάτω από το μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας στην ΕΕ, ενώ του καλαμποκιού θα παραμείνουν σταθερά. Η αναλογία των αποθεμάτων αραβοσίτου προς εγχώρια χρήση είναι σημαντικά υψηλότερο από ό, τι για το σιτάρι ως το σημείο αναφοράς που είναι το τέλος του Ιουνίου με την κύρια συγκομιδή της ΕΕ να ξεκινά τον Σεπτέμβριο.
Όπως αναφέρεται ανωτέρω, οι τιμές αναμένεται να σταθεροποιηθούν σε ένα επίπεδο πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο. Οι τιμές για το σιτάρι και το καλαμπόκι είναι παρόμοιες, αλλά η διαφορά τιμής με το κριθάρι αναμένεται να αυξηθεί σύμφωνα με την παραπέρα συγκέντρωση για τον αραβόσιτο και τον μαλακό σίτο.