εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Διαχειριστική Περίοδος για τα Αγροτικά Προϊόντα

0 comments

 

 
Σύμφωνα με άρθρο του Λ. Κουδουμογιαννάκη, το οποίο δημοσιεύθηκε στον ΑγροΤύπο, η διαχειριστική περίοδος για όσους παράγουν αγροτικά προϊόντα  θα πρέπει να είναι από την 1η Ιουλίου έως την 30ή Ιουνίου κάθε έτους.  
 
 
 
Η πρόταση υποστηρίζει, ότι η διαχειριστική χρήση για τον αγροτικό τομέα θα πρέπει να ταυτίζεται με την καλλιεργητική περίοδο της μεγάλης πλειοψηφίας αγροτικών προϊόντων. Ο κ. Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης είναι λογιστής από την Ιεράπετρα της Κρήτης. Σύμφωνα με όσα αναφέρει η περίοδος αυτή θα πρέπει να οριστεί από την 1η Ιουλίου έως 30η Ιουνίου του επόμενου έτους. Έτσι – σύμφωνα με τον ίδιο – θα έχουμε μια ολοκληρωμένη διαχειριστική περίοδο με ένα αυτοτελές αποτέλεσμα.
 
Προσθέτει, επίσης, ότι η εφαρμογή εδώ και τώρα της τήρησης των βιβλίων από παραγωγούς αγροτικών προϊόντων θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα απ’ όσα θα λύσει.
 
Ακολουθεί ολόκληρο το άρθρο του κ. Κουδουμογιαννάκη:
 
Μεγάλη ξεκίνησε, όπως άλλωστε αναμενόταν, η συζήτηση στις τάξεις των αγροτών της τήρησης βιβλίου (λάθος ο όρος βιβλίων) εσόδων-εξόδων κατά τα πρότυπα των επιτηδευματιών, για όσους κάνουν κύκλο εργασιών (τζίρο) πάνω από 10.000 ευρώ, ή λαμβάνουν δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης πάνω από 5.000 ευρώ. Βροχή τα υπομνήματα από αγροτικές συνδικαλιστικές οργανώσεις και αγροτικούς φορείς της χώρας στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και στον υπουργό Οικονομικών. Αναμενόμενη η μορφή αντίδρασης, με κάποιους να ζητούν ένα μήνα παράτασης, άλλοι να ζητούν δύο μήνες, άλλοι τρείς, κάποιοι προτείνουν την προαιρετική τήρηση κ.λ.π.
 
Την ίδια στιγμή ένα μεγάλο λάθος εξακολουθεί να πλανάται. Εμφανίζουν το μέτρο να αφορά μόνο τους 300.000 Έλληνες αγρότες, λες και στην Ελλάδα μόνο οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες παράγουν αγροτικά προϊόντα. Το μέτρο αφορά όλους όσους παράγουν αγροτικά προϊόντα και όχι μόνο τους αγρότες! 
 
Οι λογιστές πολύ καλά κάνουν και ενημερώνουν για τις ασάφειες και για όλα τα τεράστια (μικρά και μεγάλα) προβλήματα που αντιμετωπίζει η εφαρμογή του μέτρου. Φαίνεται ότι τις επόμενες μέρες ο υπουργός Οικονομικών θα λάβει κάποιες αποφάσεις πάνω σ’ αυτό το θέμα, για το οποίο το υπουργείο δεν είναι έτοιμο για την εφαρμογή του, και ταυτόχρονα έχει δημιουργήσει ένα θολό τοπίο. 
Θέλοντας να συμβάλω σ’ αυτό τον διάλογο καταθέτω την προσωπική μου άποψη, διαμορφωμένη μέσα από προβληματισμό και κάποια δεδομένα.
 
Πρώτο. Η αγροτική παραγωγή έχει το στοιχείο της εποχικότητας, όπως η ελαιοκαλλιέργεια, θερμοκηπιακές καλλιέργειες, δημητριακά, πατάτα, καπνά, φρούτα κ.ά.
 
Δεύτερο. Αρχή της περιόδου, για τις περισσότερες καλλιέργειες, είναι το φθινόπωρο με την παραγωγή να ολοκληρώνεται τον επόμενο χρόνο, μέχρι τις αρχές καλοκαιριού.
 
Τρίτο. Στην αρχή της καλλιέργειας, ο καλλιεργητής βάζει το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων, με τα έσοδα να εμφανίζονται μετά το μέσον της καλλιέργειας, και για τις περισσότερες στο τέλος της καλλιέργειας.
 
Θεωρώ αυτονόητο, ότι η διαχειριστική χρήση για τον αγροτικό τομέα θα πρέπει να ταυτίζεται με την καλλιεργητική περίοδο της μεγάλης πλειοψηφίας αγροτικών προϊόντων. Δηλαδή, 1η Ιουλίου με 30η Ιουνίου του επόμενου έτους. Τι πιο απλό, η αρχή τήρησης των βιβλίων από τους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων να ξεκινήσει από 1η Ιουλίου, με αρχή της χρήσης την ίδια ημέρα, και τέλος την 30η Ιουνίου του επόμενου έτους. Έτσι έχουμε μια ολοκληρωμένη διαχειριστική περίοδο με ένα αυτοτελές αποτέλεσμα.
 
Τι πιο απλό να ζητήσουν οι αγρότες μας από τους υπουργούς την εφαρμογή της παραπάνω πρότασης. Τι πιο ωφέλιμο και αποτελεσματικό για αυτούς. Το ζήτημα είναι αν το δεχθεί η κυβέρνηση που βιάζεται να βάλει λεφτά στα ταμεία. Γνωρίζει καλά ότι η εφαρμογή εδώ και τώρα της τήρησης του βιβλίου από παραγωγούς αγροτικών προϊόντων θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα απ’ όσα θα λύσει.
 
Μήπως πρέπει να το ξανασκεφτεί η κυβέρνηση και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης που το ίδιο έχει ορίσει το χρονικό διάστημα από 1η Ιουλίου έως 30η Ιουνίου την καλλιεργητική περίοδο;
 
Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης