εγγραφείτε: Άρθρα
εύρεση
Ενισχύσεις de minimis για την Ευλογιά
Οι κτηνοτρόφοι που έχουν τουλάχιστον 20 αιγοπρόβατα είναι δικαιούχοι της κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας, η οποία ανέρχεται σε 10 ευρώ ανά ζώο.
Στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυβέρνησης δημοσιεύτηκε η απόφαση Aριθμ. 4859/160719 «Λεπτομέρειες εφαρμογής για τη χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) στον τομέα της παραγωγής γεωργικών προϊόντων στα πλαίσια εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1535/2007 της Επιτροπής., για ζωοτροφές σε κτηνοτρόφους», με την οποία ορίζεται η χορήγηση κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) ύψους 10 ευρώ ανά ζώο για τα αιγοπρόβατα που επλήγησαν από την ευλογιά.
Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση που υπογράφει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης, δικαιούχοι της κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας είναι οι αγρότες που έχουν υποβάλλει δήλωση εκμετάλλευσης − ενιαία αίτηση ενίσχυσης για το έτος 2013 και διατηρούν τουλάχιστον 20 αιγοπρόβατα και το κοπάδι τους επλήγη από ευλογιά.
Επίσης, όπως είναι ήδη γνωστό, το συνολικό ποσό των ενισχύσεων de minimis, που δύναται να χορηγηθεί στον ίδιο δικαιούχο, δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 7.500 ευρώ σε περίοδο τριών οικονομικών ετών υπολογιζόμενη σε κυλιόμενη βάση.
Σύμφωνα με την απόφαση ισχύουν τα εξής:
Άρθρο 1 – Σκοπός
Με την παρούσα Απόφαση θεσπίζονται οι λεπτομέρειες εφαρμογής καθώς και η διαδικασία για τη χορήγηση κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) σύμφωνα με τον Καν (ΕΚ) 1535/2007 με σκοπό τη στήριξη των παραγωγών γεωργικών προϊόντων σε περίοδο ειδικών δυσχερειών. Ειδικότερα η εν λόγω ενίσχυση θα χορηγηθεί για αγορά ζωοτροφών σε κτηνοτροφικές εκμ/σεις αιγοπροβάτων, ένεκα του υποχρεωτικού εγκλεισμού των αιγοπροβάτων εντός αυτών και της μη δυνατότητας χρήσης των βοσκοτόπων για λόγους κτηνιατρικούς. Αυτό έχει ως συνέπεια την αυξημένη χρησιμοποίηση ζωοτροφών για τη συνέχιση της παραγωγικής ικανότητας των ζώων.
Άρθρο 2 – Στήριξη γεωργών που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή αιγοπρόβειου κρέατος/γάλακτος
1. Δικαιούχοι των κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) σύμφωνα με τον Καν (ΕΚ) 1535/2007 είναι γεωργοί (φυσικά ή νομικά πρόσωπα) που δραστηριοποιούνται στους τομείς πρωτογενούς παραγωγής γεωργικών προϊόντων και ειδικότερα οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις αιγοπροβάτων, λόγω της μη δυνατότητας χρήσης των βοσκοτόπων για κτηνιατρικούς λόγους.
Ο περιορισμός αυτός ετέθη σύμφωνα με αντίστοιχες αποφάσεις που εξεδόθησαν από τις τοπικές Κτηνιατρικές Υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων.
2. Δικαιούχοι της κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) για την παρούσα Απόφαση ορίζονται οι γεωργοί που έχουν υποβάλλει δήλωση εκμετάλλευσης−ενιαία αίτηση ενίσχυσης για το έτος 2013 και διατηρούν τουλάχιστον 20 αιγοπρόβατα.
Της ενίσχυσης αυτής εξαιρούνται οι γεωργοί, όπως αυτοί αναφέρονται στην προαναφερθείσα παράγραφο τα αιγοπρόβατα των οποίων σφαγιάσθηκαν.
3. Το συνολικό ποσό των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) που δύναται να χορηγηθεί στον ίδιο δικαιούχο, δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 7.500 ευρώ σε περίοδο τριών οικονομικών ετών υπολογιζόμενη σε κυλιόμενη βάση.
Άρθρο 3 – Διαδικασία πληρωμής
1. Αρμόδιος φορέας για την χορήγηση της κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) της παρούσης ορίζεται ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.).
2. Κάθε υπηρεσία και εποπτευόμενος φορέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων υποχρεούται να θέτει στη διάθεση του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. τις βάσεις δεδομένων που τηρεί με όλες τις πληροφορίες και τα αναγκαία στοιχεία, προκειμένου να πραγματοποιούνται οι απαραίτητοι διασταυρωτικοί μηχανογραφικοί έλεγχοι καθώς και να καθορίζονται οι εν δυνάμει δικαιούχοι.
3. Οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων, υποχρεούνται να αποστείλουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ τα στοιχεία των γεωργών που έχουν εγκλεισμένα αιγοπρόβατα., για κτηνιατρικούς λόγους, και τον αριθμό αυτών.
4. Η Διεύθυνση Πληροφορικής του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. πραγματοποιεί διασταυρωτικούς μηχανογραφικούς ελέγχους με βάση τα δηλωθέντα στοιχεία στη δήλωση εκμετάλλευσης − αίτηση ενιαίας ενίσχυσης Επιπλέον ελέγχεται η υπέρβαση ή μη του ορίου του συνολικού ποσού της ενίσχυσης ανά δικαιούχο, δηλαδή του ποσού των 7500 ευρώ. Με την ολοκλήρωση των διασταυρούμενων ελέγχων καθορίζονται οι δικαιούχοι.
5. Η Διεύθυνση Άμεσων Ενισχύσεων και Αγοράς − Τμήμα Λειτουργίας Αγοράς και Εφαρμογής Παρεμβάσεων προβαίνει στην αναγνώριση και εκκαθάριση της δαπάνης και διαβιβάζει σχετικό φάκελο πληρωμής στη Διεύθυνση Πληρωμών Αγροτικών Ενισχύσεων.
6. Η Διεύθυνση Πληρωμών Αγροτικών Ενισχύσεων του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. προβαίνει στην έκδοση εντολής πληρωμής και − στην αποστολή μαγνητικού αρχείου στο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα για την πίστωση των ατομικών τραπεζικών λογαριασμών των δικαιούχων
7. Το ύψος του κατ’ αποκοπή ποσού ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) καθορίζεται σε 10 ευρώ ανά εγκλεισμένο ζώο.
Η συνολική δαπάνη θα καλυφθεί από τη δέσμευση πίστωσης του λογαριασμού ΣΑΕ 082 έργο 2012ΣΕ08200000 και σύμφωνα με την αριθμ. 4726/156133/16.12.13 Κοινή Απόφαση Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. (ΦΕΚ 3199/B΄/2013)
8. Ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. υποχρεούται να θέτει στη διάθεση των υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων που είναι αρμόδιες για τον καθορισμό των λεπτομερειών εφαρμογής της κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis), κάθε πληροφορία σχετική με την πορεία εφαρμογής της κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) της παρούσας. Στο πλαίσιο αυτό ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. μεριμνά για τη δημιουργία των κατάλληλων εκτυπωτικών που θα αντλούν κατά περίπτωση τις απαραίτητες πληροφορίες από τις βάσεις δεδομένων.
9. Οι κρατικές ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis) που χορηγούνται σύμφωνα με την υπ΄ αριθ. 2006/C 319/ΕΚ κατευθυντήρια οδηγία της Ε.Ε. στον πρωτογενή τομέα παραγωγής, δεν υπόκεινται σε κανενός είδους παρακράτηση και δεν συμψηφίζονται με τυχόν οφειλές του δικαιούχου προς το Ελληνικό Δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία. Οι δικαιούχοι απαλλάσσονται από την υποχρέωση προσκόμισης αποδεικτικού φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας.