εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Συνδεδεμένες Ενισχύσεις με τη Νέα ΚΑΠ

0 comments

 

 
Η νέα ΚΑΠ δίνει τη δυνατότητα καταβολής συνδεδεμένης ενίσχυσης σε μια σειρά προϊόντων μεταξύ των οποίων είναι δημητριακά, ελαιόλαδο, όσπρια, γάλα, ψυχανθή και ζωοτροφές.
 
 
 
Στόχος είναι οι νέες συνδεδεµένες ενισχύσεις να επιτρέψουν στα κράτη να στηρίξουν πιο αποτελεσµατικά εκείνους τους κλάδους της παραγωγής που έχουν πραγµατικά ανάγκη.
 
Στα κράτη µέλη δίνεται η δυνατότητα να  χορηγήσουν συνδεδεµένες ενισχύσεις σε ένα ή περισσότερα προϊόντα από έναν µακρύ κατάλογο: δηµητριακά, ελαιούχους σπόρους, πρωτεϊνούχα φυτά, όσπρια, λινάρι, κλωστική κάνναβη, ρύζι, ξηρούς καρπούς, πατάτα αµυλοπαραγωγής, γάλα και γαλακτοκοµικά προϊόντα, σπόρους, αιγοπρόβειο κρέας, βόειο κρέας, ελαιόλαδο, µεταξοσκώληκες, αποξηραµένες ζωοτροφές, λυκίσκο, ζαχαρότευτλο και ζαχαροκάλαµο, κιχώριο, οπωροκηπευτικά και δενδρύλλια περιοδικής υλοτόµησης.
 
Σηµαντικά αυξηµένο, στο 8% του εθνικού φακέλου είναι και το ποσοστό που µπορεί να διατεθεί για τις συνδεδεµένες ενισχύσεις. Το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 10% αν στηριχθεί η καλλιέργεια πρωτεϊνούχων φυτών. Το σκεπτικό είναι να ενισχυθεί η εγχώρια παραγωγή ζωοτροφών, ώστε η ευρωπαϊκή κτηνοτροφία να πάψει να εξαρτάται από τις εισαγωγές.
 
Ορισµένα κράτη µέλη θα µπορούν να χρησιµοποιήσουν ως και το 13% του εθνικού τους φακέλου, εάν κατά ένα έτος στο διάστηµα 2010-2014 οι συνδεδεµένες ενισχύσεις που χορήγησαν ξεπερνούσαν το 5%.
 
Όπως προβλέπει ο νέος Κανονισµός, ως εναλλακτική στα παραπάνω ποσοστά, τα κράτη µπορεί να επιλέξουν να χρησιµοποιήσουν µέχρι 3 εκατ. ευρώ κατά έτος για τη χρηµατοδότηση των συνδεδεµένων ενισχύσεων.
 
Οι νέες συνδεδεµένες ενισχύσεις θα µπορούν να χορηγηθούν µόνο στο βαθµό που είναι απαραίτητες για να διατηρήσουν την παραγωγή στα τρέχοντα επίπεδα, σε συγκεκριµένους κλάδους ή περιφέρειες, όπου αντιµετωπίζουν δυσκολίες συγκεκριµένοι τύποι γεωργίας ή συγκεκριµένοι γεωργικοί κλάδοι, ιδιαίτερα σηµαντικοί για  οικονοµικούς, κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς λόγους. Τον τελικό λόγο για την έγκριση των συνδεδεµένων θα την έχει η Κοµισιόν.
 
Οι συνδεδεµένες θα λάβουν τη µορφή ετήσιας πληρωµής και θα χορηγούνται µέσα σε καθορισµένα ποσοτικά όρια και µε βάση καθορισµένες εκτάσεις και αποδόσεις ή για καθορισµένο αριθµό ζώων.
 
Σε περίπτωση νοµικού προσώπου ή οµάδας προσώπων, τα κράτη µπορούν να εφαρµόσουν τα όρια αυτά στο επίπεδο των µελών των οντοτήτων αυτών, όταν ο εθνικός νόµος προβλέπει ότι τα µέλη αναλαµβάνουν δικαιώµατα και υποχρεώσεις συγκρίσιµα µε των ανεξάρτητων αγροτών που έχουν το νοµικό καθεστώς αρχηγού εκµετάλλευσης.
 
Συνδεδεµένη ενίσχυση µπορεί να χορηγηθεί και σε αγρότες που την 31η ∆εκεµβρίου 2013 κατείχαν ειδικά δικαιώµατα ενισχύσεων βάσει των κανονισµών 1782/2003 και 73/2009, και οι οποίοι δεν έχουν επιλέξιµα στρέµµατα για την ενεργοποίηση των δικαιωµάτων τους.
 
Η  Ελλάδα και τα άλλα κράτη µέλη θα πρέπει ως την 1η Αυγούστου του 2014, να δηλώσουν αν επιθυµούν να χορηγήσουν συνδεδεµένες και για ποια προϊόντα. Τα κράτη µέλη θα µπορούν και πάλι ως την 1η Αυγούστου του 2016 να υποβάλουν αίτηµα για να αλλάξουν τον τρόπο που χορηγούν τη συνδεδεµένη από το 2017.