Τα κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν το δικαίωμα με τη νέα ΚΑΠ να χορηγούν αναδιανεμητική ενίσχυση για τα πρώτα εκτάρια (στρέμματα).
Για την αναδιανεμητική ενίσχυση μπορούν να λάβουν μέχρι και το 30% του ετήσιου εθνικού ανώτατου ορίου και να το αναδιανείμουν σε γεωργούς για τα πρώτα τους 30 εκτάρια (300 στρέμματα) ή μέχρι τον μέσο όρο της έκτασης των εθνικών εκμεταλλεύσεων εάν οι εκτάσεις τους ξεπερνούν τα 30 εκτάρια.
Δικαιούχοι της επιδότησης αυτής είναι μόνο όσοι ήδη λαμβάνουν άμεσες αγροτικές επιδοτήσεις. Επί της ουσίας πρόκειται για μια επιδότηση που στόχο έχει την αντιμετώπιση των ανισοτήτων μεταξύ των παραγωγών. Δεν πρόκειται για πρόσθετη ενίσχυση, αλλά για ανακατανομή μέρους των άμεσων επιδοτήσεων που λαμβάνουν οι δικαιούχοι παραγωγοί.
Η αναδιανεμητική ενίσχυση υπολογίζεται ετησίως από τα κράτη μέλη πολλαπλασιάζοντας ένα ποσό που καθορίζει το κράτος μέλος – και δεν πρέπει να είναι ανώτερο από το 65 % της μέσης εθνικής ή περιφερειακής ενίσχυσης ανά εκτάριο – με τον αριθμό των δικαιωμάτων ενίσχυσης που ενεργοποιεί ο γεωργός.
Η χώρα µας έχει περιθώριο ως την 1η Αυγούστου να δηλώσει, αν και πώς θα την εφαρμόσει. Το ελάχιστο μέγεθος επιλέξιμης προς επιδότηση έκτασης ανά εκμετάλλευση ορίστηκε στα τρία στρέμματα. Δηλαδή δεν μπορεί να ζητηθεί αναδιανεμητική ενίσχυση για μικρότερη έκταση.
Μέχρι τώρα οι μεγαλοπαραγωγοί στη Γερμανία, ήταν οι κύριοι δικαιούχοι των κοινοτικών επιδοτήσεων. Σύμφωνα με το νέο σχέδιο, αυτοί θα συνεχίσουν να λαμβάνουν στήριξη, προκειμένου να ανακτήσουν το μειονέκτημά τους μετά την επανένωση, αλλά αυτό το «μπόνους της επανένωσης» θα λήξει το 2020. Η τελευταία συμφωνία παρέχει περισσότερη βοήθεια στους μικρούς αγρότες. Θα λάβουν επιπλέον 50 ευρώ για τα πρώτα 30 εκτάρια γης τους.