εγγραφείτε: Άρθρα
εύρεση
Φορολόγηση Αγροτών μέσω Λογιστικών Βιβλίων
Eρωτηματικά, ασάφειες και υπερβολική φορολόγηση προκύπτουν από την εφαρμογή των λογιστικών βιβλίων στους αγρότες.
Εκπρόσωποι των αγροτών αναφέρονται σε προχειρότητα η οποία δημιουργεί ερωτήματα για το νέο σύστημα.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Ηρακλείου Γιώργος Τζωρτζάκης τονίζει, ότι: «Πριν 14 μήνες είχαμε προτείνει στο υπουργείο Οικονομικών να δούμε μαζί τις ιδιαιτερότητες στην υπαγωγή των αγροτών στον κώδικα βιβλίων και στοιχείων, ώστε η προετοιμασία να αρχίσει από το Μάρτιο του 2013. Έτσι οι αγρότες μέχρι το τέλος του 2013 θα είχαν κάνει έναρξη στην εφορία και από την 1η Ιανουαρίου του 2014 θα ξεκινούσε η λειτουργία του νέου συστήματος. Όχι μόνο αυτό δεν έγινε, αλλά αντίθετα έχουμε φθάσει αρχές του 2014 και δεν ξέρουμε πώς ακριβώς θα φορολογηθούμε! Ποιες δαπάνες για παράδειγμα θα περνάνε στα έξοδα; Τι γίνεται με τους εργάτες γης; Η καθημερινή εργασία των συζύγων θα περνάει στα έξοδα και πώς; Θα πληρώνουμε δηλαδή εργόσημο για τις γυναίκες μας που είναι ήδη στον ΟΓΑ; Τι θα γίνει με τους παραγωγούς που δεν έχουν εισοδήματα;».
Σύμφωνα με τους επικεφαλής των αγροτικών οργανώσεων, στην ουσία φορολογούνται και οι άμεσες ενισχύσεις που δίνονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στους αγρότες, αν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πολλές φορές έχει ξεκαθαρίσει ότι αυτού του είδους οι επιχορηγήσεις δεν φορολογούνται και αποδίδονται εις το ακέραιο στους δικαιούχους τους.
Παρέμβαση ΠΑΣΕΓΕΣ
Ο Πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, Τζανέτος Καραμίχας με επιστολή του στον Υπουργό Οικονομικών, αναφέρει τα προβλήματα που δημιουργεί ο νέος τρόπος φορολόγησης των αγροτών. Στην επιστολή με ημερομηνία 7.1.2013 αναφέρονται τα εξής:
Κύριε Υπουργέ,
Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στις διατάξεις του Ν.4223/31.12.2013 και σε συσχετισμό με τις σχετικές προβλέψεις των νόμων 2859/2000 και 4093/2012 και της ΠΟΛ 1281/31.12.2013, προκύπτουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις εντός ανελαστικών προθεσμιών σε εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες κτηνοτρόφους, αλιείς κλπ που μετατάσσονται από το ειδικό στο κοινοτικό καθεστώς με βάση το Ν. 2859/2000.
Επί πλέον προβλέπεται η καταβολή τέλους επιτηδεύματος ποσού 650€ για κάθε υπόχρεο, που στη παρούσα δυσμενή συγκυρία, σημαντικός αριθμός αγροτοκτηνοτρόφων, θα έχει αδυναμία πληρωμής του.
Με βάση τα παραπάνω και λαμβανομένου υπόψη ότι ο αριθμός των ΔOΥ έχει δραστικά περιορισθεί, καθώς επίσης και οι λειτουργούσες έχουν αποστελεχωθεί, θεωρούμε αδύνατο εντός των προβλεπομένων προθεσμιών, να υπάρχει δυνατότητα είτε από τους υπόχρεους αγρότες, (που θα σχηματίζουν ατελείωτες ουρές, στα γραφεία των οικείων ΔOΥ), είτε από το ελλείπον προσωπικό των εφοριών, να ανταποκριθούν στον τεράστιο όγκο εργασιών που καλούνται να διεκπεραιώσουν και δια τούτο ζητούμε:
α) Να λάβετε άμεσα απόφαση εύλογης χρονικά παράτασης ολοκλήρωσης των προβλεπόμενων διαδικασιών
β) Να αναλάβετε πρωτοβουλία πραγματοποίησης στο Υπουργείο σας κοινής σύσκεψης, στην οποία θα μετέχουν αφενός αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες αφετέρου εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας – Φοροτεχνικών – Λογιστών Ελλάδας και εκπρόσωποι της ΠΑΣΕΓΕΣ, για την εξέταση των προκυπτόντων προβλημάτων και τη διαμόρφωση εισήγησης για λήψη κατάλληλων μέτρων προς αντιμετώπισή τους.
Με τιμή
Ο Πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ
Τζανέτος Καραμίχας