εγγραφείτε: Άρθρα
εύρεση
Οι Αγροτικές Εκμεταλλεύσεις στην ΕΕ
Μια σταθερή αύξηση του μεγέθους των αγροτικών εκμεταλλεύσεων σημειώθηκε από το 2007 μέχρι το 2010 ενώ ταυτόχρονα μειώθηκε κατά 12% ο αριθμός τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η τάση αυτή έχει οδηγήσει στη μείωση του κόστους παραγωγής με αποτέλεσμα να αυξάνεται το αγροτικό εισόδημα ανά εκμετάλλευση στα 25.500 ευρώ στην ΕΕ των 27.
Στα συμπεράσματα αυτά καταλήγει η ετήσια οικονομική έκθεση της Διεύθυνσης Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα.
Συγκεκριμένα, ο αριθμός των αγροτικών εκμεταλλεύσεων στην ΕΕ σημείωσε μείωση 12% από το 2007 έως το 2010, όμως ο μέσος όρος του μεγέθους των αγροτικών εκμεταλλεύσεων αυξήθηκε κατά 143 στρέμματα (έναντι 127 στρεμμάτων το 2007).
Ειδικότερα, περίπου 70% όλων των αγροκτημάτων στην ΕΕ έχουν λιγότερα από 50 στρέμματα αγροτικής γης. Επιπλέον, οι δουλειές πλήρους απασχόλησης στη γεωργία μειώθηκαν κατά 16,5% το διάστημα 2007-2010. Επιπρόσθετα, όπως σημειώνεται στην έκθεση, αυξήθηκε η έκταση της βιολογικής γεωργίας (+6,9% μεταξύ 2006 και 2011).
Για την Ελλάδα, οι αγροτικές περιοχές αντιπροσωπεύουν το 82% των συνολικών της εκτάσεων. Ο πληθυσμός που ζει στις αγροτικές περιοχές ανέρχεται στο 42,8%. Επίσης, η ακαθάριστη προστιθέμενη αξία (GVA) είναι 34,2% και η απασχόληση είναι στο 41,4% στην ελληνική ύπαιθρο.
Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν μόνο η Ελλάδα, η Κύπρος, η Μάλτα και η Ρουμανία έχουν κατά μέσο όρο αγροκτήματα με λιγότερη χρήση της αγροτικής γης, ενώ η Βουλγαρία, η Λιθουανία, η Μάλτα και η Ρουμανία έχουν αγροτικές εκμεταλλεύσεις μικρής εντάσεως κεφαλαίου.
Επίσης, κατά κύριο λόγο οι αγροτικές περιοχές αντιπροσωπεύουν πάνω από το 80% των εκτάσεων στην Εσθονία, Ιρλανδία, Ελλάδα, Πορτογαλία και Φινλανδία. Αντίθετα, μόλις το 2,1% της Ολλανδίας είναι καταχωρημένο ως αγροτική περιοχή.
Η έκθεση της Κομισιόν καταλήγει, ότι η βιώσιμη ανάπτυξη στις αγροτικές περιοχές είναι προτεραιότητα και στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) στα πλαίσια του δεύτερου πυλώνα (αγροτική ανάπτυξη) καθώς συνολικά οι αγροτικές περιοχές στην ΕΕ φιλοξενούν 113 εκατ. ανθρώπους, προσφέρουν φαγητό, πρώτες ύλες, απασχόληση και αμέτρητα περιβαλλοντικά αγαθά και υπηρεσίες (όπως για παράδειγμα η διατήρηση του πολιτισμού, της βιοποικιλότητας, του νερού και του εδάφους).
Το Σεπτέμβριο του 2005 το Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας υιοθέτησε τον κανονισμό για την αγροτική ανάπτυξη για την περίοδο 2007-2013. Από τότε, η αγροτική ανάπτυξη στην ΕΕ χρηματοδοτείται από ένα ταμείο, ελέγχεται από ένα σύστημα και ένα είδος προγράμματος (Leader).
Οι σκοποί της πολιτικής της αγροτικής ανάπτυξης:
1. βελτίωση της ανταγωνιστικότητας στη γεωργία και το δασικό τομέα
2. βελτίωση του περιβάλλοντος και της υπαίθρου και
3. βελτίωση της ποιότητας της ζωής στις αγροτικές περιοχές και ενίσχυση της διαφοροποίησης στις οικονομικές δραστηριότητες.