εγγραφείτε: Άρθρα
εύρεση
Συμφωνία στον ΠΟΕ
Μετά την επίλυση των διαφορών Ινδίας και ΗΠΑ επήλθε συμφωνία στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου στις διαπραγματεύσεις για τη ρύθμιση του διεθνούς εμπορίου.
Είναι η σημαντικότερη εμπορική συμφωνία για σχεδόν δύο δεκαετίες. Οι Financial Times αναφέρουν ότι έστω και στο παραπέντε επετεύχθη συμφωνία η οποία, μεταξύ άλλων, μειώνει τη γραφειοκρατία των τελωνίων με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη του διεθνούς εμπορίου. Πρόκειται για μία μεγάλη νίκη για τον ΠΟΕ καθώς αναλυτές επεσήμαναν πως ενδεχόμενη αποτυχία συμφωνίας θα ήταν μοιραία για την ίδια την ύπαρξη του Οργανισμού. Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΕ Roberto Azevêdo αναμένεται να παρουσιάσει αργότερα την Παρασκευή το τελικό κείμενο της συμφωνίας στους επικεφαλής των εθνικών αποστολών.
Η ελληνική αποστολή πέτυχε τους στόχους της στην σύνοδο του ΠΟΕ. Συγκεκριμένα, πέτυχε και τους τρεις στόχους που είχε θέσει η ελληνική αποστολή στις εργασίες της 9ης Υπουργικής Συνόδου του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), οι οποίες ολοκληρώθηκαν το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου στην Ινδονησία, όπως υπογράμμισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νότης Μηταράκης σε δήλωσή του.
Μετά από μαραθώνιες συνεδριάσεις, επιτεύχθηκε μία συμφωνία μείζονος σημασίας, η οποία μετά από 12 περίπου χρόνια συνομιλιών χωρίς αποτέλεσμα αποτελεί ένα πρώτο βήμα προς την ολοκλήρωση της Αναπτυξιακής Ατζέντας της Ντόχα. Θα ήθελα να εκφράσω τα ειλικρινή και θερμά μου συγχαρητήρια στον Γενικό Διευθυντή του ΠΟΕ κ. Ρομπέρτο Αζεβέντο για τους εξαιρετικούς χειρισμούς που έκανε, για να επιτευχθεί η συγκεκριμένη συμφωνία. Κύριο πλεονέκτημα της συμφωνίας αποτελεί η διευκόλυνση του διεθνούς εμπορίου, η οποία στηρίζει κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Επιτρέπει την μείωση του γραφειοκρατικού κόστους για τις εξαγωγές και άρει περιττά εμπόδια» σημείωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης.
Ο κ. Μηταράκης, εξέφρασε την ικανοποίησή του, για την επίτευξη και των τριών στόχων της ελληνικής αποστολής:
– Ως προς τα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης: θέσαμε το θέμα της αναγνώρισης των ΠΟΠ και των ΠΓΕ τόσο με την ομιλία μου στην Ολομέλεια της Συνόδου, όσο και με σειρά επαφών σε διμερές επίπεδο. Ως γνωστόν τα προϊόντα ΠΟΠ & ΠΓΕ είναι αναγνωρισμένα εντός ΕΕ αλλά δεν γίνονται αποδεκτά σε διεθνές επίπεδο, εκτός όπου επιβάλλονται με εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ με τρίτες χώρες.
– Ως προς το ζήτημα των αδειών διέλευσης για τις οδικές μεταφορές (transit): Εξασφαλίστηκε η ισχύς των διμερών συμφωνιών, η οποία ήταν η θέση της Ελλάδος. Σχετικά υπήρξε, πέρα από το κείμενο του ΠΟΕ και ειδική αναφορά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που διασφαλίζουν τις Ελληνικές θέσεις.
– Τέλος, ως προς τα ζητήματα που είχαν θέσει οι αναπτυσσόμενες και οι ελάχιστα ανεπτυγμένες χώρες και ειδικότερα ως προς το θέμα της δημιουργίας από μέρους τους αποθεμάτων τροφίμων, στο πλαίσιο προγραμμάτων επισιτιστικής ασφάλειας: Οι παραχωρήσεις στις οποίες προβήκαμε ως αναπτυγμένες χώρες συνοδεύτηκαν από ισχυρές δικλείδες ασφαλείας ότι τα εν λόγω αποθέματα δεν θα οδηγήσουν σε υπερπροσφορά και στρεβλώσεις της αγοράς. Πρόκειται για ρύθμιση που όλες οι πλευρές χαρακτήρισαν ισορροπημένη και δίκαιη.