εγγραφείτε: Άρθρα
εύρεση
Ιταλοποιήσεις Προϊόντων Χοιροτροφίας
Εκτός από τις ελληνοποιήσεις διαφόρων αγροτικών προϊόντων, και Ιταλοί παραγωγοί αντιμετωπίζουν παρόμοιες καταστάσεις, όπως για παράδειγμα, οι ιταλοί χοιροτρόφοι.
Ιταλοί κτηνοτρόφοι διαδήλωσαν οδηγώντας μικρά ροζ γουρουνάκια έξω από το κοινοβούλιο, την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου, καταγγέλλοντας ότι οδηγούνται στην καταστροφή από τα εισαγόμενα προϊόντα όπως το ζαμπόν και το σαλάμι που πωλούνται ως «ιταλικά» αλλά παράγονται σε άλλες χώρες.
Η διαμαρτυρία αυτή οργανώθηκε από την ένωση αγροτών και κτηνοτρόφων Coldiretti στα πλαίσια μιας πρωτοβουλίας που ονομάζεται «Η μάχη των Χριστουγέννων: Επιλέξτε την Ιταλία, καταπολεμήστε τις απομιμήσεις».
Οι κτηνοτρόφοι κάλεσαν τους περαστικούς να «υιοθετήσουν» γουρουνάκια, τα οποία είχαν τοποθετήσει σε χώρους καλυμμένους με άχυρο, περικυκλωμένα από ένα πλήθος διαδηλωτών που φορούσαν έντονο κίτρινο, το χρώμα του συνδικάτου.
«Δεν μας έχει απομείνει τίποτα, τα πάντα έχουν χαθεί. Τα σπίτια μας έχουν εγκαταλειφθεί, η γη μας έχει ερημωθεί, τα πάντα έχουν αφεθεί στο μαρασμό» δήλωσε ο Βιτόριο Μαούρι, αγρότης από επαρχία έξω από τη Ρώμη, ο οποίος ανέφερε ότι δεν είναι πια σε θέση να καλλιεργεί τη γη του.
«Πάρα πολλά προϊόντα αγνώστου προελεύσεως εισάγονται στην χώρα μας σε καθημερινή βάση και με μαγικό τρόπο μετατρέπονται σε ντόπια, ακριβώς επειδή υπάρχει έλλειψη ενός ξεκάθαρου νόμου για τη σήμανση των προϊόντων» δήλωσε ο πρόεδρος του Coldiretti, Ρομπέρτο Μονκάλβο, στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
Σύμφωνα με την ένωση, έως και το 33% των προϊόντων που παράγονται από τις μεγάλες ιταλικές εταιρείες τροφίμων είναι στην πραγματικότητα ξένης προέλευσης παρά το ότι φέρουν την ένδειξη ότι έχουν παραχθεί στην Ιταλία.
Ειδικότερα, το συνδικάτο Coldiretti ανέφερε ότι 2 στα 3 ζαμπόν που πωλούνται με την ετικέτα «Made in Italy» προέρχονται στην πραγματικότητα από χοιρινό άλλων χωρών –της Ολλανδίας, της Δανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ισπανίας–, ενώ κατηγόρησε τη μεγαλύτερη εταιρεία της χώρας στον τομέα αυτό, τη Parmacotto, ότι πέρυσι τριπλασίασε τις εισαγωγές χοιρινού κρέατος.
Επίσης, όπως καταγγέλλουν αγρότες, το ένα τρίτο των ιταλικών ζυμαρικών έχει κατασκευασθεί από εισαγόμενο σιτάρι, η μισή μοτσαρέλα από γάλα που προέρχεται από το εξωτερικό ενώ ακόμη και το ελαιόλαδο προέρχεται από εισαγόμενες ελιές.
Η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης της Ιταλίας, Νούντσια Ντε Τζιρολάμο, εξέφρασε τη στήριξή της στους αγρότες, εκτιμώντας ότι η υπεράσπιση των προϊόντων που κατασκευάζονται ολοκληρωτικά στην Ιταλία θα μπορούσε να αποτελέσει το μέσο «εξόδου από την κρίση».
Η ένωση Coldiretti σημείωσε ότι 36.000 κτηνοτρόφοι έχουν χάσει τη δουλειά τους από το 2007. «Οκτώ χιλιάδες θέσεις εργασίας χάθηκαν από τον τομέα εκτροφής χοίρων, αριθμός που ισοδυναμεί με το δυναμικό μιας μεγάλης βιομηχανικής επιχείρησης. Μια χώρα βυθισμένη στην οικονομική κρίση όπως η δική μας δε μπορεί να το επιτρέψει αυτό» τόνισε ο Ρομπέρτο Μονκάλβο.
Συνολικά η βιομηχανία παραγωγής κρέατος στην Ιταλία απασχολεί 105.000 ανθρώπους.