εγγραφείτε: Άρθρα
εύρεση
Πορεία της Αγελαδοτροφίας
Με αφορμή τη συνάντηση των αγελαδοτρόφων με το Υπουργό, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αγελαδοτρόφων αναφέρθηκε στην πορεία της αγελαδοτροφίας στην Ελλάδα.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Γιώργος Κεφαλάς, χαρακτήρισε ως διατροφικό μεσαίωνα την πιθανή επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του γάλακτος, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες που θα υπάρξουν στον κλάδο.
Ήδη η αγελαδοτροφία, η οποία απασχολεί 100.000 άτομα (παραγωγή/ μεταποίηση/ διακίνηση), συρρικνώνεται. Οι αγελαδοτρόφοι σήμερα είναι 3.400 από 6.500 που ήταν, ενώ η παραγωγή αγελαδινού γάλακτος έχει μειωθεί από 800.000 τόνους σε 600.000 τόνους, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να πιάσουμε ούτε την ποσόστωση, είπε. Αντί της επιμήκυνσης, τόνισε ο κ. Κεφαλάς, το υπουργείο Ανάπτυξης να λάβει διαρθρωτικά μέτρα για την εξυγίανση της αγοράς. Τα σούπερ μάρκετ, για παράδειγμα, εξοφλούν τους προμηθευτές τους σε 7-8 μήνες αντί για 35 μέρες που λέει σχετική κοινοτική οδηγία. Αν γινόταν θα είχαμε ευεργετικές επιπτώσεις στις τιμές, επισήμανε.
Αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγελαδοτρόφων Γαλακτοπαραγωγών Ελλάδας, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμος Χαρακόπουλος δήλωσε ότι ενδεχόμενη επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος μόνο αρνητικές συνέπειες θα έχει στην ελληνική κτηνοτροφία με πενιχρά αποτελέσματα στην τιμή πώλησης.
Συμμεριζόμαστε την αγωνία του υπουργείου Ανάπτυξης για μείωση των τιμών στο ράφι, είπε ο κ. Χαρακόπουλος, ωστόσο με βάση την έκθεση του ΟΟΣΑ, θέλω να διατυπώσω ορισμένους προβληματισμούς. Αν η διάρκεια ζωής του γάλακτος είναι η αιτία των υψηλών τιμών, τότε γιατί το μακράς διαρκείας είναι ακριβότερο; Επίσης στην έκθεση υποστηρίζεται ότι το κόστος των επιστροφών που επιβαρύνει την τιμή είναι 5%. Αν αυτό ισχύει, τότε η εξοικονόμηση για μια τετραμελή οικογένεια είναι 1,5 ευρώ τον μήνα. Γι’ αυτό λοιπόν, πρέπει να δούμε πού υπάρχουν στρεβλώσεις.
Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Χαρακόπουλος, ανέφερε ότι το ακριβό γάλα στην Ελλάδα είναι αποτέλεσμα μιας σειράς παραγόντων, όπως το κόστος παραγωγού ως συνέπεια του υψηλού κόστους παραγωγής (πχ ζωοτροφές, ενέργεια), η συλλογή, η διακίνηση και φυσικά οι στρεβλώσεις στην αγορά. «Είναι χαρακτηριστικό», είπε, ότι η διαφορά της τιμής παραγωγού με την τιμή που πωλείται το γάλα στο ράφι, είναι στην Ελλάδα κατά 35% υψηλότερη σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη». Ο κ Χαρακόπουλος υπογράμμισε πως σε συνεργασία όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα πρέπει να εξετάσουν το θέμα της ακρίβειας, χωρίς να υπάρξουν επιπτώσεις στην ελληνική κτηνοτροφία.
Η αγελαδοτροφία συρρικνώνεται, μην επιφέρουμε κι άλλο πλήγμα. Άλλωστε η ίδια η έκθεση του ΟΟΣΑ σημειώνει τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν, τόνισε.