εγγραφείτε: Άρθρα
εύρεση
Αναθεωρημένη Περιφερειακή Πολιτική της ΕΕ
Η αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προέβη σε συμφωνία για την περιφερειακή πολιτική της περιόδου 2014 – 2020, η οποία πλέον θα μπορεί να τεθεί σε ισχύ πριν το τέλος του έτους.
Η επιτροπή περιφερειακής ανάπτυξης έδωσε τη σύμφωνη γνώμη της, στις 7 Νοεμβρίου, για τη συμφωνία με τα κράτη μέλη αναφορικά με τη μεταρρύθμιση του κανονισμού που καλύπτει τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Με δεδομένο ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Κομισιόν και του Συμβουλίου διήρκεσαν πάνω από ένα χρόνο, η συμφωνία αποτελεί ένα μεγάλο βήμα, πριν πάει η συμφωνία στην ολομέλεια στις 18 – 21 Νοεμβρίου 2013.
Αυτά τα κονδύλια φέρουν μεγάλες επενδύσεις σε καιρούς κρίσης, υπογράμμισε η Πολωνή ευρωβουλευτής και πρόεδρος της επιτροπής περιφερειακής ανάπτυξης κ. Danuta Hübner. Και πρόσθεσε ότι τα θεσμικά όργανα της ΕΕ κατάφεραν να συμφωνήσουν στη μεταρρύθμιση της περιφερειακής πολιτικής της ΕΕ που θα εστιάσει σε επενδύσεις που αφορούν στην ανάπτυξη.
Η Πολωνία θα πάρει τα περισσότερα χρήματα από την περιφερειακή πολιτική συγκριτικά με τα άλλα κράτη μέλη, περίπου 72,5 δις ευρώ. Ακολουθεί η Ιταλία με 29,2 δις ευρώ, ενώ η Ελλάδα θα πάρει 14.39 δις ευρώ.
Οι λιγότερο αναπτυγμένες περιφέρειες έχουν προτεραιότητα στα κονδύλια. Σχεδόν όλο το έδαφος της Πολωνίας και της νότιας Ιταλίας θεωρούνται λιγότερο αναπτυγμένες περιφέρειες. Όλες οι περιφέρειες Βουλγαρίας, Κροατίας, Εσθονίας, Λετονίας, Λιθουανίας, Πορτογαλίας και η πλειονότητα των περιφερειών της Τσεχίας, Ουγγαρίας, Ρουμανίας, Σλοβακίας, Ουγγαρίας και Ελλάδος, επίσης θεωρούνται λιγότερο αναπτυγμένες.
Από τα παλαιότερα κράτη μέλη, πλην της νότιας Ιταλίας, οι περιφέρειες δυτικά του Ηνωμένου Βασιλείου επίσης είναι λιγότερο αναπτυγμένες.
Ο Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Johannes Hahn χαρακτήρισε τη συμφωνία «σημαντικό βήμα που θα εξοπλίσει την ΕΕ ώστε να στηρίξει την πραγματική οικονομία». Πρόσθεσε ότι η αρχική πρόταση της Κομισιόν δεν άλλαξε πολύ από Συμβούλιο και Ευρωβουλή, ακόμη και μετά από 70 συναντήσεις μεταξύ των τριών.
Ο Hahn είπε πως η μεταρρυθμισμένη περιφερειακή πολιτική εισάγει τρία νέα στοιχεία που την καθιστούν πιο αποτελεσματική και προσανατολισμένη σε πραγματικά αποτελέσματα.
Πράγματι, πρώτη προτεραιότητα είναι η χρηματοδότηση έργων αναφορικά με την έρευνα, την ανάπτυξη, την καινοτομία, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την ενεργειακή απόδοση, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τη μείωση της φτώχειας, την καταπολέμηση της ανεργίας και την απασχόληση.
Δεύτερον, τα κράτη μέλη θα πρέπει να θέσουν σαφείς στόχους για αυτό που θέλουν να πετύχουν βάσει της διαθέσιμης χρηματοδότησης ενώ θα πρέπει παράλληλα να ορίσουν επακριβώς την μέτρηση της προόδου προς αυτούς τους στόχους.
Το τρίτο στοιχείο είναι ότι η ΕΕ σχεδιάζει να εισάγει για πρώτη φορά προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν τα κράτη μέλη και οι περιφέρειες πριν λάβουν τα κονδύλια. Ο μηχανισμός μπορεί να αναστείλει τα κονδύλια σε περίπτωση που υπάρχει μακροοικονομική αστάθεια ή υπερβολικό δημοσιονομικό έλλειμμα.