εγγραφείτε: Άρθρα
εύρεση
Σχέδιο Κανονισμού για το Ελληνικό Σήμα στο Γάλα
Ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) σχολιάζει το σχέδιο Κανονισμού Απονομής Ελληνικού Σήματος στο Γάλα και τα Γαλακτοκομικά Προϊόντα.
Η πρόσφατη κατάργηση της υποχρεωτικής αναγραφής προέλευσης στο γάλα (ΦΕΚ Β 2044/ 22-8-2013) υποκαθίσταται με ένα προαιρετικό σήμα το οποίο οι επιχειρήσεις γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων θα χρησιμοποιούν εφόσον θεωρούν ότι εξυπηρετεί τα δικά τους συμφέροντα, τα οποία δεν ταυτίζονται πάντα με τα συμφέροντα των παραγωγών και των καταναλωτών. Αυτό αναφέρει ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), στις παρατηρήσεις του επί του σχεδίου Κανονισμού Απονομής Ελληνικού Σήματος στο Γάλα και τα Γαλακτοκομικά Προϊόντα. Ο ΣΕΚ επισημαίνει ότι απουσιάζει η εκπροσώπηση των παραγωγών στην Επιτροπή Ελληνικού Σήματος που έχει συστήσει η Γενική Γραμματεία Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.
Στην ανακοίνωσή του τονίζει, ότι η υποχρεωτικότητα είχε θεσπιστεί για να προστατεύσει το δικαίωμα του καταναλωτή να γνωρίζει την προέλευση του τροφίμου που αγοράζει και καταναλίσκει. Το ερώτημα είναι εάν το νέο προαιρετικό σήμα θα μπορεί να αποτελεί πραγματική εγγύηση της ελληνικότητας, μετά την πρόσφατη κατάργηση της υποχρεωτικής αναγραφής της προέλευσης στο γάλα, η οποία δεν προστατεύει την ελληνική παραγωγή ούτε το δικαίωμα του Έλληνα καταναλωτή να γνωρίζει την προέλευση του προϊόντος που αγοράζει.
Στην Επιτροπή Ελληνικού Σήματος, η οποία έχει συσταθεί στα πλαίσια του νόμου 4072/2012 (άρθρο 185 – Επιτροπή Ελληνικού Σήματος – Συγκρότηση Σύνθεση Λειτουργία) δυστυχώς απουσιάζει η εκπροσώπηση των παραγωγών. Συνεπώς με ποιο τρόπο θα διασφαλιστεί η διαφάνεια και η ισότιμη συμμετοχή των παραγωγών σε μια διαδικασία που είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους ίδιους και το εισόδημά τους;».
Β. Παρατηρήσεις επί του κειμένου
Άρθρο 1- Σκοπός
Το σημείο 2 να διαμορφωθεί ως εξής: Ο παρών Κανονισμός διασφαλίζει τη λειτουργία ενιαίου και ομοιογενούς πλαισίου αξιόπιστων, αμερόληπτων και αποτελεσματικών διαδικασιών ελέγχου για την απονομή του Ελληνικού Σήματος στο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Άρθρο 3 -Ορισμοί
Το σημείο iv) να διαμορφωθεί ως εξής:
Ηλεκτρονικό Μητρώο Ελληνικών Προϊόντων-Υπηρεσιών (εν συντομία «Μητρώο»): το Μητρώο που τηρείται στη Διεύθυνση Εμπορικής και Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, στο οποίο καταχωρίζεται ανά κατηγορία προϊόντος και υπηρεσίας κάθε προϊόν στο οποίο απονέμεται, ανανεώνεται μεταβιβάζεται και ανακαλείται προσωρινά ή οριστικά η χρήση του Σήματος.
Άρθρο 6- Απαιτήσεις για την απονομή του Ελληνικού Σήματος
Ο ΣΕΚ έχει τονίζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, τόσο στις γραπτές του παρατηρήσεις όσο και δια της συμμετοχής του στις συνεδριάσεις της Τεχνικής Επιτροπής ότι είναι αντίθετος στην απονομή σήματος σε προϊόν που δεν είναι 100% ελληνικής προέλευσης. Άλλωστε εκείνο που έχει σημασία είναι η ταυτοποίηση της ελληνικής προέλευσης και η ελληνικότητα η οποία πρέπει να συνδυάζεται με την ιδιαιτερότητα των ελληνικών προϊόντων.
• Το σημείο ii) της παραγράφου 1 αναφέρεται μόνο στο νωπό γάλα ενώ θα πρέπει να αφορά τα είδη γάλακτος που διατίθενται στην κατανάλωση ή χρησιμοποιούνται για την παραγωγή των προϊόντων του άρθρου 4 του παρόντος Κανονισμού, να παράγονται σε κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις στην Ελλάδα.
• Το σημείο V της παραγράφου 1 του άρθρου 6 είναι απαράδεκτο καθώς αφήνεται ξεκάθαρα η δυνατότητα το 25% του γάλακτος που χρησιμοποιείται στα «επιδόρπια με βάση το γάλα να είναι εισαγόμενο.
• Περιπτώσεις προϊόντων, όπως αυτές που αφορούν το γιαούρτι, το ρυζόγαλο, την κρέμα, τα επιδόρπια με βάση το γάλα κ.α. δεν θα μπορούν να αποτελούν αντικείμενο του παρόντος κανονισμού εφόσον συμμετέχουν σε αυτά επιμέρους συστατικά τα οποία δεν είναι 100% ελληνικής προέλευσης.
Άρθρο 16- Τέλος χρήσης Ελληνικού Σήματος
Σύμφωνα με το τελικό σχέδιο του κανονισμού καταβάλλεται από τις επιχειρήσεις γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων τέλος χρήσης Ελληνικού Σήματος. Η θέση του ΣΕΚ, που κατατέθηκε και γραπτώς, είναι ότι δεδομένης της οικονομικής κρίσης και με γνώμονα πάντα την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων, να μην υπάρξει επιπλέον επιβάρυνση (έστω και μικρή) των επαγγελματιών του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων. Στην περίπτωση καθορισμού τέλους χρήσης το κόστος να καλυφθεί από τις εισφορές που καταβάλλονται από τους επαγγελματίες του κλάδου, στα πλαίσια της ανταποδοτικότητας, και λαμβάνοντας υπόψη ότι σε αυτές περιλαμβάνονται και οι δαπάνες για την τήρηση των ισοζυγίων και ελέγχων από τον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ μέσω των οποίων διαπιστώνεται η ελληνικότητα των προϊόντων.