εγγραφείτε: Άρθρα
εύρεση
ΚΑΠ και Πολιτική Διαχείριση Γαιών
Η Κοινή Αγροτική Πολιτική δεν κάνει διάκριση στην πολιτική γαιών και κεφαλαίων, διαχειρίζεται μόνο την αγροτική παραγωγή επί κοινοτικού πάντα εδάφους.
Σύμφωνα με δηλώσεις του Επιτρόπου Γεωργίας Ντασιάν Τσιόλος αναφορικά με το θέμα των ξένων επενδύσεων, η ΚΑΠ δεν ενδιαφέρεται για την εθνικότητα του καλλιεργητή, δεν την ενδιαφέρει για παράδειγμα αν ο διαχειριστής της γης είναι Έλληνας, Ρουμάνος ή Κινέζος αλλά κατά πόσο τηρεί τη σχετική νομοθεσία.
Παρ’ όλ’ αυτά, το θέμα της εδαφικής πολιτικής ανήκει στα κράτη μέλη. Εμείς δεν έχουμε κοινή πολιτική διαχείριση των γαιών. Η Ελλάδα έχει τους δικούς της κανόνες για την πρόσβαση στη γη. Άλλους κανόνες έχει η Γαλλία, άλλους το Ηνωμένο Βασίλειο κτλ., αναφέρει χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον κ. Τσιόλος το θέμα της πρόσβασης στην παραγωγική γη από πλευράς των ξένων επενδυτών, είναι ένα θέμα το οποίο μπορεί και πρέπει να επιλύσουν τα κράτη μέλη με τις δικές τους πολιτικές γαιών, καθώς οι εθνικές κυβερνήσεις δεν έχουν εκχωρήσει την ευθύνη αυτή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Από τη στιγμή που κάποιος όμως έχει γη, εμείς δε θα διακρίνουμε εάν το κεφάλαιο ήταν ελληνικής προέλευσης ή εάν είναι ιταλικής προέλευσης ή αν είναι βουλγαρικής προέλευσης ή αν είναι κινεζικής προέλευσης, καθώς η ΚΑΠ δεν κάνει διάκριση μεταξύ του διαχειριστή και της εθνικότητάς του. Τα πράγματα είναι απλά: Αν κάποιος έχει γη και παράγει, έχει τους ίδιους κανόνες όπως όλοι οι άλλοι. Φαντάζεστε όμως τι θα γινόταν με τον Έλληνα ο οποίος έχει πάει κι έχει επενδύσει στη Ρουμανία; Επειδή είναι ξένος δηλαδή δε θα τον ενίσχυαν;
Γιατί για το Ρουμάνο είναι ξένη επένδυση. Ο Έλληνας που πάει στη Ρουμανία και επενδύει και παράγει στη Ρουμανία, είναι ξένη επένδυση, είναι ξένος. Είπαμε λοιπόν ότι εμείς δε θα διακρίνουμε στην Κοινή Αγροτική Πολιτική την προέλευση του κεφαλαίου. Και το κράτος μέλος βέβαια στους κανόνες πρόσβασης στη γη, έχει απόλυτη δικαιοδοσία. Αλλά αυτό δεν αφορά εμάς. Το ίδιο συμβαίνει και με τις εξαγωγές. Δε μπορούμε να τις περιορίσουμε ή να τις διακρίνουμε. Για παράδειγμα αν ένας Γάλλος παράγει στην Ελλάδα και εξάγει τα ελληνικά προϊόντα στη Σαουδική Αραβία, θα τα υποστηρίξω, αν είναι Κινέζος αυτός που τα παράγει και τα εξάγει στη Σαουδική Αραβία δε θα τον υποστηρίξω;