εγγραφείτε: Άρθρα
εύρεση
Προϋποθέσεις για το Σήμα στο Ελληνικό Γάλα
Το σχέδιο Κανονισμού για το σήμα στο ελληνικό γάλα αφήνει περιθώρια για συμμετοχή εισαγόμενου γάλακτος σε γαλακτοκομικά προϊόντα με ελληνικό σήμα.
Είναι γνωστό, ότι η Επιτροπή Ελληνικού Σήματος έθεσε τον «Κανονισμό απονομής σήματος ελληνικού προϊόντος για το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα», σε δημόσια διαβούλευση έως τις 25 Οκτωβρίου. Με τον Κανονισμό αυτό, θα εξασφαλίζεται ο σαφής διαχωρισμός του γάλακτος ελληνικής προέλευσης, από γάλα άλλης προέλευσης, σε όλα τα στάδια παραγωγικών διαδικασιών.
Το σήμα θα ταυτοποιεί την ελληνική προέλευση προϊόντων διαφόρων κατηγοριών και θα απονέμεται σε είδη γάλακτος, διατηρημένα γάλατα, μερικά και ολικά αφυδατωμένα, αφρόγαλα, βούτυρο και γαλακτικές λιπαρές ύλες. Επίσης σε γιαούρτι, τυροκομικά προϊόντα, ρυζόγαλο, κρέμα και επιδόρπια με βάση το γάλα.
Για την απονομή του Ελληνικού Σήματος θα πρέπει οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας και συσκευασίας των προϊόντων να εδρεύουν στην Ελλάδα, το νωπό γάλα που χρησιμοποιείται για την παραγωγή των προϊόντων να παράγεται σε κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις στην Ελλάδα ενώ τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται ως συστατικά σε άλλα προϊόντα να είναι ελληνικής προέλευσης.
Επίσης καθιερώνεται και θα τηρείται διαδικασία ιχνηλασιμότητας που περιλαμβάνει: τον έλεγχο της ελληνικής προέλευσης του παραλαμβανόμενου γάλακτος καθώς και τη διασφάλιση της συνέχειας της ιχνηλασιμότητας κατά τη διάρκεια όλων των ενδιάμεσων παραγωγικών διαδικασιών στην επιχείρηση.
Παρ’ όλ’ αυτά, το Σχέδιο Κανονισμού επιτρέπει τις εισαγωγές γάλακτος για τις εισαγόμενες σκόνες και τα γάλατα, ώστε να μπορούν να έχουν μερίδιο στα «ελληνικά προϊόντα» με το «ελληνικό σήμα». Συγκεκριμένα, αναφέρει ως υποχρέωση «το 75% τουλάχιστον των “ειδών γάλακτος”, καθώς και το 75% των προϊόντων γάλακτος (αναγόμενα σε νωπό γάλα) που χρησιμοποιούνται στα «επιδόρπια με βάση το γάλα» να είναι ελληνικής προέλευσης». Αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, ότι γάλατα υψηλής παστερίωσης ή γιαούρτια θα μπορούν να λέγονται ελληνικά ακόμα κι αν έχουν κατά 25% εισαγόμενη πρώτη ύλη γάλακτος.
Έτσι, εγείρεται ένα τεράστιο ζήτημα, το οποίο θα πρέπει να μελετήσουν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, παραγωγοί γάλακτος και Πολιτεία.