εγγραφείτε: Άρθρα
εύρεση
Εκτιμήσεις για την Παραγωγή Δημητριακών
Οι προοπτικές για την παγκόσμια προσφορά δημητριακών κατά την περίοδο 2013/14 παραμένει σε γενικές γραμμές ευνοϊκή παρά τις αναπροσαρμογές προς τα κάτω στις προβλέψεις για την παγκόσμια παραγωγή σιτηρών.
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), παρά τις νέες εκτιμήσεις για μείωση της παραγωγής σιταριού, η παγκόσμια παραγωγή δημητριακών ξεπερνάει ακόμα το επίπεδο του 2012 κατά περίπου 8%, λόγω της αυξημένης παραγωγής καλαμποκιού. Εν τω μεταξύ, ο Δείκτης Τιμών του FAO μειώθηκε για πέμπτο συνεχή μήνα το Σεπτέμβριο, γεγονός που οφείλεται στην απότομη πτώση των διεθνών τιμών των σιτηρών. Την ίδια στιγμή οι τιμές των γαλακτοκομικών προϊόντων, των ελαίων, του κρέατος και της ζάχαρης αυξήθηκαν ελαφρώς.
Σύμφωνα με την έκθεση, η παγκόσμια παραγωγή σιτηρών το 2013 εκτιμάται ότι θα είναι τελικά οριακά χαμηλότερη (κατά 3 εκατομμύρια τόνους) από ό, τι είχε αναφερθεί σε αντίστοιχη έκθεση τον Σεπτέμβριο και δεν θα ξεπερνάει τους 2.489 εκατομμύρια τόνους. Αυτό θα συμβεί λόγω της μείωσης των αποδόσεων στις καλλιέργειες της Νότιας Αμερικής, μετά από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικράτησαν το τελευταίο διάστημα.
Η αναμενόμενη κατά 8% αύξηση στην παγκόσμια παραγωγή σιτηρών κατά το τρέχον έτος σε σχέση με το 2012 είναι κυρίως το αποτέλεσμα μιας κατά 11% αύξησης της παραγωγής καλαμποκιού.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο μεγαλύτερος παραγωγός καλαμποκιού στον κόσμο, θα αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης, καθώς αναμένεται ρεκόρ παραγωγής που θα φθάσει τους 348 εκατ. τόνους, 27% υψηλότερη από το προηγούμενο έτος (ξηρασία).
Επίσης, οι προβλέψεις του FAO για τα παγκόσμια αποθέματα δημητριακών έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω κατά σχεδόν 2 εκατοστιαίες μονάδες από το Σεπτέμβριο, σε 559 εκατομμύρια τόνους.
Το Διεθνές εμπόριο σιτηρών την εμπορική περίοδο 2013/14 προβλέπεται να ανέλθει στους 312,4 εκατομμύρια τόνους σημειώνοντας άνοδο της τάξεως 1,6% (4,8 εκατ. τόνοι) σε σχέση με την εμπορική περίοδο 2012/13.
Έτσι, την τελευταία εβδομάδα, καταγράφεται μια γενική τάση αναθεώρησης των προσδοκιών σχετικά με την παγκόσμια παραγωγή του σιταριού από διεθνείς οργανισμούς και επενδυτικές τράπεζες. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) υποβάθμισε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια παραγωγή σιταριού κατά 5 εκατ. τόνους, στους 705 εκατ. τόνους.
Ακόμα πιο χαμηλή παραγωγή, στους 693 εκατ. τόνους αναμένει το Διεθνές Συμβούλιο των Δημητριακών, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του. Οι εκτιμήσεις αυτές ώθησαν τις χρηματιστηριακές τιμές του σιταριού σε υψηλότερα επίπεδα, ενώ από την πλευρά της η επενδυτική τράπεζα Rabobank αναθεώρησε σε υψηλότερα επίπεδα τις προβλέψεις της για τις τιμές του σιταριού στο Σικάγο, μέχρι και το πρώτο τρίμηνο του 2014.
Στο νότιο ημισφαίριο και ιδιαίτερα στην Αργεντινή, οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες αναμένεται να επηρεάσουν αρνητικά την παραγωγή. Την ίδια στιγμή παρατηρείται σημαντική καθυστέρηση στη σπορά από τη Ρωσία μέχρι και την Ουκρανία, χώρες στις οποίες κλείνει το παράθυρο της φθινοπωρινής σποράς σύντομα, εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών και των βροχοπτώσεων.
Συγκεκριμένα, η Rabobank, αναθεώρησε τις προβλέψεις της για το πώς θα κινηθούν οι τιμές σιταριού στο χρηματιστήριο του Σικάγο κατά 0,40 δολάρια ανά μπούσελ, στα επίπεδα των 6,40 δολαρίων ανά μπούσελ για το πρώτο τρίμηνο του 2014. Να σημειωθεί ωστόσο πως οι τρέχουσες τιμές του σιταριού στο Σικάγο διαμορφώνονται στα επίπεδα των 6,88 δολαρίων ανά μπούσελ, πραγματοποιώντας άνοδο της τάξης του 6,6% κατά τη διάρκεια του Σεπτέμβρη.
Οι τιμές των αλεύρων στην Αργεντινή και στη Βολιβία έχουν εκτοξευθεί πάνω από το 80% μέσα σε ένα χρόνο, από τον Αύγουστο, και έφτασα σε επίπεδα ρεκόρ στη Βραζιλία. Η Βραζιλία μετά την καταστροφή της παραγωγής της από τον παγετό και τη διακοπή των εξαγωγών σιταριού της Αργεντινής, έχει επιλέξει να εισάγει σιτάρι από τις ΗΠΑ και έτσι καθίσταται η 2η πιο σημαντική χώρα αγοραστής σιταριού των ΗΠΑ κατά το τρέχον έτος.
Ο FAO κρούει τον κώδωνα και για την καναδική παραγωγή σιταριού, υποστηρίζοντας ότι «οι προσδοκίες για τη συγκομιδή σιταριού το 2013 έχουν περιοριστεί λόγω της παρατεταμένης ζέστης του καλοκαιριού και της υγρασίας, ιδιαίτερα στο Saskatchewan , που επιτάχυναν την ωρίμανση και θα οδηγήσουν σε πιθανή μείωση των αποδόσεων».
Εν τω μεταξύ, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 17 ετών αναμένεται να αυξηθούν οι καλλιεργούμενες εκτάσεις του χειμερινού σιταριού, σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο των Δημητριακών. Η διόρθωση που σημειώνεται στις τιμές του καλαμποκιού στη διεθνή αγορά, αποθαρρύνει τους παραγωγούς δημητριακών παγκοσμίως, οι οποίοι στρέφονται στο σιτάρι, οι τιμές του οποίου παραμένουν σταθερά υψηλότερες.
Παράλληλα αναμένεται αύξηση στην παραγωγή των χωρών της Βορείου Αφρικής, η οποία οφείλεται κατά κύριο λόγο στο Μαρόκο, όπου η σοδειά εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 7 εκατ. τόνους, σχεδόν διπλασιάζοντας την παραγωγή του μέσα σε ένα χρόνο. Τα αποθέματα σιταριού στα τέλη της εμπορικής περιόδου 2013-2014 αναμένεται να φτάσουν τους 180 εκατ. τόνους και είναι αυξημένα κατά 4 εκατ. τόνους σε σύγκριση με την περασμένη περίοδο.
Όσον αφορά την παγκόσμια παραγωγή του καλαμποκιού, αναμένεται να φτάσει τους 943 εκατ. τόνους, δημιουργώντας πλεόνασμα 26 εκατ. τόνων, μετά από δυο ελλειμματικές και μια ισορροπημένη χρονιά. Τα παγκόσμια αποθέματα παρά την ενίσχυση τους κατά 26 εκατ. τόνους, στους 148 εκατ. τόνους, παραμένουν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, σύμφωνα με τους αναλυτές.