εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Νομοθεσία Εμπορίας Σπόρων

0 comments
 
Κωδικοποίηση της υπάρχουσας νομοθεσίας που ρυθμίζει την εμπορία των σπόρων σε ένα νομοθέτημα επιχειρεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
 
Συγκεκριμένα, κωδικοποίηση των 12 ειδικών οδηγιών σε ένα ενιαίο κανονισμό που στοχεύει στην εναρμόνιση του νομικού πλαισίου όλων των εμπλεκομένων στην παραγωγή και εμπορία σπόρων σποράς περιλαμβάνει η νέα πρόταση της Κομισιόν, η οποία βρίσκει σύμφωνες σε γενικές γραμμές τις ευρωπαϊκές αγροτοσυνδικαλιστικές οργανώσεις Copa – Cogeca και την Ευρωπαϊκή Ένωση Σπόρων (ESA). Η πρόταση της Κομισιόν έρχεται να αντικαταστήσει την εδώ και 60 χρόνια νομοθεσία εμπορίας σπόρων στην ΕΕ.

Η Κομισιόν είχε θέσει το ζήτημα σε δημόσια διαβούλευση το Μάιο του 2011 και εκτιμά, ότι ο νέος ενιαίος κανονισμός θα τεθεί σε ισχύ το 2016. Για την ακρίβεια, το 2016 κανείς δεν θα μπορεί να εμπορεύεται σπόρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν είναι καταχωρημένοι σε εθνικούς καταλόγους μετά από πρόταση της Γενικής Επιτροπής Υγείας & Καταναλωτών (DG SANCO). 

Η εκδήλωση αυτή έρχεται τη στιγμή που οι ευρωβουλευτές προέβαιναν σε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την πρόταση της Κομισιόν για ένα νέο κανονισμό σχετικά με την παραγωγή και την εμπορία πολλαπλασιαστικού υλικού. Το νέο κανονιστικό πλαίσιο έρχεται να εξελίξει την εδώ και 60 χρόνια νομοθεσία εμπορίας σπόρων στην ΕΕ και θεσπίζει ένα γενικό πλαίσιο που καθορίζει τους βασικές αρχές με τους οποίες οι φορείς θα πρέπει να συμμορφώνονται με σκοπό την παραγωγή και εμπορία των σπόρων τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Συγκεντρώνει 12 ειδικές οδηγίες σε ένα ενιαίο κανονισμό και στοχεύει στην απλούστευση και την εναρμόνιση του νομικού πλαισίου για τους φορείς και τους δημόσιες αρχές.

Η πρόταση κανονισμού προτείνει τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Οργανισμού για τις Φυτικές Ποικιλίες που θα αναλύει και θα εγκρίνει τους σπόρους προς σπορά και τα φυτά στην Ευρώπη. Το κείμενο του κανονισμού επιτρέπει την εμπορία σπόρων προς σπορά με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας χωρίς περιορισμό, αλλά τιμωρεί τις παραδοσιακές ποικιλίες, σημειώνει η Ιταλίδα ευρωβουλευτής, Μάρα Μπιζότο (EFD).

Οι ξένες πολυεθνικές στον τομέα αυτό, συμπεριλαμβανομένης της Monsanto, έχουν ήδη κάνει κινήσεις για να εγγράψουν περίπου 100 σπόρους που, εάν εγκριθούν από τον οργανισμό που είναι υπεύθυνος για αυτό το θέμα, θα πρέπει να επιτραπεί η χρήση τους στην ευρωπαϊκή γεωργία. Ο κίνδυνος είναι ότι οι παραδοσιακοί σπόροι θα πρέπει να αντικατασταθούν από νέες ποικιλίες και ότι η αγορά των σπόρων, θα πρέπει να διέπεται από τα πιστοποιητικά και διπλώματα ευρεσιτεχνίας των πολυεθνικών. 

Δεδομένου ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για τις Φυτικές Ποικιλίες ασχολείται μόνο με την έγκριση των τύπων των σπόρων που χρησιμοποιούνται από βιομηχανικής κλίμακας αγρότες, οι ποικιλίες που χρησιμοποιούνται στα μικρά αγροτεμάχια που ανήκουν σε μικρής κλίμακας αγρότες και βιοκαλλιεργητές δεν θα πληρούν τα κριτήρια εγγραφής.

Για το λόγο αυτό η Ιταλίδα ευρωβουλευτής, Μάρα Μπιζότο (EFD) απευθύνει τις παρακάτω ερωτήσεις προς την Κομισιόν:
 
1. Δεδομένου ότι η πρόταση, εάν εγκριθεί, θα καταστήσει παράνομη την καλλιέργεια, την αναπαραγωγή ή διακίνηση σπόρων στην αγορά που δεν έχουν εγκριθεί και γίνει αποδεκτοί από τον οργανισμό, δεν πιστεύετε ότι με αυτό τον τρόπο η Κομισιόν θα τιμωρήσει τους παραδοσιακούς αγρότες και θα επωφεληθούν οι πολυεθνικές σποροπαραγωγής;
2. Με αναφορά στον τίτλο IV της πρότασης, μπορεί να παράσχει η Κομισιόν διαβεβαιώσεις ότι οι μικρής κλίμακας παραγωγοί δεν θα πρέπει να επωμιστούν το βάρος της εφαρμογής, την τυπική εξέταση, τις τεχνικές δοκιμές και τους ελέγχους σχετικά με τους σπόρους;
3. Δεν θεωρεί η Κομισιόν ότι η νέα ρύθμιση θα είναι επιζήμια για τη διαφύλαξη της βιοποικιλότητας, όπως αναφέρεται στην πρόταση: « […] ο στόχος της διατήρησης της αγρο – βιοποικιλότητας πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω», σε σχέση με τους λόγους που επικαλείται η ίδια η Κομισιόν για την αναθεώρηση της ισχύουσας νομοθεσίας;
4. Πιστεύει η Κομισιόν ότι το κείμενο θα πρέπει να τροποποιηθεί για να αναγνωρίσει και να προστατεύσει το δικαίωμα αγροτών και καλλιεργητών κηπευτικών να ανταλλάσσουν ελεύθερα τους σπόρους τους, μια πρακτική που εξασφαλίζει ότι η βιοποικιλότητα των καλλιεργειών ανανεώνεται συνεχώς και επιτρέπει την τοπική προσαρμογή των φυτών σε περιοχές και κλίματα χωρίς μεγάλη κλίμακας χρήση χημικών λιπασμάτων και φυτοπροστατευτικών;
 
Το θέμα αυτό βρέθηκε στο επίκεντρο της ειδικής εκδήλωσης που διοργάνωσαν από κοινού η Copa – Cogeca και η ESA στη διάρκεια της οποίας τονίστηκε η ανάγκη για βελτίωση των νέων ποικιλιών φυτών προκειμένου οι αγρότες να παραμείνουν ανταγωνιστικοί και να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ζήτηση τροφίμων που αναμένεται να αυξηθεί κατά 70% έως το 2050.

Copa – Cogeca
Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας της Copa – Cogeca, Πέκα Πέσονεν, δήλωσε: «Σπόροι που βελτιώνονται συνεχώς για νέες ποικιλίες φυτών είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου οι αγρότες να παραμείνουν ανταγωνιστικοί και να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ζήτηση τροφίμων που αναμένεται να αυξηθεί κατά 70% έως το 2050. Είμαστε ικανοποιημένοι που η Κομισιόν έχει καταλήξει σε αυτό το ρυθμιστικό πλαίσιο, καθώς θα μειωθεί η γραφειοκρατία για τους αγρότες και τους συνεταιρισμούς από την ευθυγράμμιση της νομοθεσίας σε έναν ενιαίο κανονισμό. 

Η Copa – Cogeca είναι κατά της αποδυνάμωσης της ισχύουσας διάταξης που καθιστά υποχρεωτική την πιστοποίηση για ορισμένα καταγεγραμμένα είδη. Εμείς υποστηρίζουμε τη διατήρηση ενός θετικού καταλόγου για τα διάφορα είδη στο νέο κανονισμό. Θέλουμε, επίσης, να συμμετέχουμε στην προετοιμασία όλων των κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων. Επιπλέον, θέλουμε να εξαιρεθούν τα είδη χορτονομής (χόρτο και τριφύλλι) από τις διατάξεις για ετερογενή υλικά που ορίζονται στην πρόταση, καθώς θα θέσουν σε κίνδυνο το έργο αναπαραγωγής που πραγματοποιείται για πάνω από 100 χρόνια και θα μπορούσε να καταστρέψει ευκαιρίες για εξαγωγές σε τρίτες χώρες. Η ισχύουσα οδηγία αναγνωρίζει τα πολύπλοκα χαρακτηριστικά που προσιδιάζουν στον τομέα των καλλωπιστικών φυτών και φυτικών ποικιλιών και επιτρέπεται να διατίθενται στην αγορά ως τέτοια αν ήταν «γνωστά» ή έχουν εγγραφεί σε λίστα προμηθευτών. Η Copa – Cogeca επιθυμεί να διατηρήσει αυτή την ευέλικτη, απλή και αναλογική προσέγγιση, αντί να επιβάλλει μια επίσημη περιγραφή η οποία θα είναι δαπανηρή για τους μηχανισμούς ανάπτυξης, συντήρησης και ελέγχου.

Οι σπόροι είναι ένα από τα κύρια κόστη εισροών για τους αγρότες που συμβάλλουν στην αειφορία και την ανταγωνιστικότητα του γεωργικού τομέα. Καλώ τους ευρωβουλευτές, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους υπουργούς γεωργίας να λάβουν υπόψη τα αιτήματά μας και να αναθεωρήσουν τις προτάσεις για να εξασφαλιστεί ότι η νέα νομοθεσία για τους σπόρους της ΕΕ εξακολουθεί να υποστηρίζει τον αγροτικό τομέα».

Ευρωπαϊκή Ένωση Σπόρων (ESA)
Ο Garlich von Essen από την ESA δήλωσε: Όταν πρόκειται για σπόρους, ένα νομικό πλαίσιο που υποστηρίζει την ταυτότητα, την απόδοση, την ποιότητα και την υγεία είναι απαραίτητο για τους κτηνοτρόφους και τους αγρότες.

Σύμφωνα με την ESA, η ισχύουσα νομοθεσία για τους σπόρους προς σπορά είναι ένα success story για την Ευρώπη. Από τη δεκαετία του 1960 , έχει δημιουργήσει ένα πλαίσιο για τους φορείς , που στηρίζουν τη διαφορετικότητα και την καινοτομία του τομέα. Υπάρχει ανάγκη για απλούστευση και περαιτέρω εναρμόνιση , αλλά οι βασικές αρχές της νομοθεσίας έχουν αποδείξει την αξία τους.
 
Ποτέ δεν έχει υπάρξει τόσο μεγάλη βιοποικιλότητα στη διάθεση των χρηστών των σπόρων προς σπορά. Με 42.000 ποικιλίες που έχουν εγγραφεί για την εμπορία στην ΕΕ και 3.500 νέες ποικιλίες που προστίθενται στον κατάλογο αυτό κάθε χρόνο, η νομοθεσία για την εμπορία σπόρων προς σπορά έχει παράσχει τη βάση για τους κτηνοτρόφους να επενδύσουν στην έρευνα και την εξυπηρέτηση των συμφερόντων 12 εκατ. επαγγελματιών αγροτών στην ΕΕ. Ο νέος κανονισμός για τους σπόρους πρέπει να συνεχίσει να υποστηρίζει αυτή τη φιλοδοξία, έτσι ώστε οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι να συνεχίσουν να επωφελούνται από την καλύτερη ποιότητα και την ποικιλία.
 
Αυτή η ποικιλομορφία μπορεί επίσης να βρεθεί στο μεγάλο αριθμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της αναπαραγωγής των φυτών και των σπόρων στην Ευρώπη . Μέσα από την άμεση ένταξη και τη συμμετοχή των εθνικών συλλόγου μας, μετράμε μέχρι και 7.000 επιχειρήσεις, εκ των οποίων πάνω από το 70% είναι πολύ μικρές επιχειρήσεις.  Όταν δεν υπάρχουν κοινοί κανόνες, αυτές είναι οι εταιρείες υποφέρουν περισσότερο. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα πακέτο με ίσους όρους ανταγωνισμού για όλους τους φορείς πολλαπλασιαστικού υλικού που διατίθεται στην αγορά.
 
Οι προτάσεις της Επιτροπής να αξιοποιήσει τις βασικές αρχές της νομοθεσίας περί εμπορίας σπόρων προς σπορά στην ΕΕ, αλλά και μια σειρά από νέες ιδέες έχουν εγείρει ορισμένες ανησυχίες, ιδίως όσον αφορά την ιχνηλασιμότητα. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Υπάρχουν δυνατότητες για την εμπορία πολλαπλασιαστικού υλικού φυτών χωρίς καμία μορφή ελέγχου.
 
Η ESA έχει δεσμευτεί να υποστηρίξει δίκαιους κανόνες και ανάλογες απαιτήσεις για όλους τους φορείς εκμετάλλευσης πολλαπλασιαστικού υλικού. Στόχος μας είναι ότι η πρόσβαση των αγροτών σε υψηλότερης ποιότητας σπόρους από τις καλύτερες ποικιλίες φυτών και η εξασφάλιση της ηγετικής διεθνής θέσης κτηνοτρόφων και αγροτών της Ευρώπης, βασίζεται σε μια πραγματική κοινή αγορά για τους σπόρους.