εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Ελληνικός Μαύρος Χοίρος

0 comments

 

 

Στο Ν. Πιερίας διοργανώνεται επιστημονική ημερίδα για τον ελληνικό μαύρο χοίρο.
 
Την ημερίδα διοργανώνει Ο Πανελλήνιος Συνεταιρισμός Εκτροφέων Ελληνικού Μαύρου Χοίρου «ΕΥΜΑΙΟΣ» στις 12 και 13 Οκτωβρίου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στη Λεπτοκαρυά Πιερίας, στο ξενοδοχείο Poseidon Palace. Συνδιοργανωτές είναι η Φάρμα Φωτιάδη και το ΑΒ Βασιλόπουλος, ενώ συμμετέχουν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης και το Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης Θεσσαλονίκης του ΥΠΑΑΤ.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα την πρώτη ημέρα θα υπάρξουν παρουσιάσεις από επιστήμονες και ειδικούς και την δεύτερη θα υπάρξει επίσκεψη στη Φάρμα Φωτιάδη και στους βοσκότοπους όπου οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν την δυνατότητα να δουν τους μαύρους χοίρους στο φυσικό τους περιβάλλον.


Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στο farmafot@otenet.gr.
 
Το πρόγραμμα της ημερίδας:

Σάββατο 12 Οκτωβρίου 

Χαιρετισμοί από εκπροσώπους της Πολιτείας και των διοργανωτών.
Παρουσιάσεις
• Μόσχος Κορασίδης, Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής 
 Ανάπτυξης: Καινοτόμες εκμεταλλεύσεις
• Δρ. Aναγνώστης Αργυρίου, Ερευνητής Ινστιτούτου  Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών, Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης: Ο Ελληνικός μαύρος χοίρος από την αρχαιότητα στην σύγχρονη γενετική και γονιδιωματική
• Ιωάννης Αμβροσιάδης, Καθηγητής Α.Π.Θ Τομέας Υγιεινής και Τεχνολογίας Τροφίμων: Ποιότητα και αξιοποίηση του κρέατος του Ελληνικού Μαύρου Χοίρου
• Ελένη Τζήκα, Επίκουρος Καθηγητής Α.Π.Θ Τομέας Παθολογίας χοίρων: Παθολογία – Διαχείριση Ελληνικού Μαύρου Χοίρου
• Δρ. Αθανάσιος Γκαρσέν, Προϊστάμενος Υπουργείου Αγροτικής  Ανάπτυξης & Τροφίμων. Κέντρο γενετικής βελτίωσης Κεντρικής Μακεδονίας: Η γενετική βελτίωση σαν εργαλείο παραγωγής ποιοτικών  προϊόντων κρέατος από τον Ελληνικό εγχώριο μαύρο χοίρο. Μια εναλλακτική πρόταση στην επικρατούσα πρακτική στα πλαίσια 
 της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας
• Φαρδελάς Αναστάσιος: Ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης-ιχνηλασιμότητας- πιστοποιήσης του Ελληνικού Μαύρου χοίρου
• Ελισάβετ Ηλιοπούλου, Γεωπόνος, Υπουργείο Αγροτικής  Ανάπτυξης και Τροφίμων. Δνση. Εισροών Τμ. Χοιρλων & λοιπών αγροτικών Ζώων: Δυνατότητες χρηματοδότησης για την διατήρηση των γενετικών πόρων στα αγροτικά ζώα
• Νικόλαος Φωτιάδης, Executive Chef , Καθηγητής Μαγειρικής: Η αναβίωση του Αρχαιοελληνικού Μαύρου χοίρου και η θέση του στην παραδοσιακή διατροφή των Ελλήνων
• Κυριακή Σαραβά, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνεταιρισμού Εκτροφέων Μαύρου Χοίρου: Ανάγκη Οργάνωσης και διαφύλαξης του ελληνικού Μαύρου Χοίρου
• Νίκος Φωτιάδης, Εκπρόσωπος Φάρμα Φωτιάδη,  Γ.Γ Συνεταιρισμού εκτροφέων Μαύρου Χοίρου: Προοπτικές αξιοποίησης και εκμετάλλευσης του Ελληνικού Μαύρου Χοίρου

21.00: Γεύμα με μαύρο χοίρο και τοπικά προϊόντα. Την επιμέλεια του γεύματος έχει ο σεφ Νίκος Φωτιάδης και το Ινστιτούτο Πιερικής γαστρονομίας.

Κυριακή 13 Οκτωβρίου

Επίσκεψη στην Φάρμα Φωτιάδη και στον βοσκότοπο για να δούμε τους μαύρους χοίρους στο φυσικό τους περιβάλλον.
12.00: Επίσκεψη στο εργαστήριο 
13.00: Γεύμα