εγγραφείτε: Άρθρα
εύρεση
Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ
Τα βασικά σημεία συζήτησης στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ είναι τα μέτρα στήριξης της αγοράς, η μεταφορά κονδυλίων και το μέλλον του γαλακτοκομικού τομέα.
Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2013, υπό την προεδρία του κ. Vigilijus Jukna, Υπουργού Γεωργίας της Λιθουανίας, η ευελιξία για τη μεταφορά κονδυλίων της ΚΑΠ μεταξύ των πυλώνων, αποτέλεσε ένα από τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν. Η πρόταση της Κομισιόν αναφέρει ότι το κράτος μέλος θα πρέπει να έχει το δικαίωμα μέχρι και 15% των κονδυλίων του ενός πυλώνα να το μεταφέρει στον άλλο, ενώ διευκολύνεται και η δυνατότητα μεταφοράς πόρων και μεταξύ των αξόνων του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. Τα μέτρα στήριξης της αγοράς και το μέλλον του γαλακτοκομικού τομέα μετά την κατάργηση των ποσοστώσεων, είναι τα θέματα που απασχολούν την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τη συμφωνία για τη νέα ΚΑΠ.
Μια καινοτομία που εισάγει η νέα ΚΑΠ είναι η «ρήτρα διατάραξης της αγοράς», η οποία δίνει στην Κομισιόν τη δυνατότητα να επεμβαίνει σε περιόδους κρίσεως, μεταβάλλοντας το περιεχόμενο και τη διάρκεια της αποθεματοποίησης και των άλλων εργαλείων παρέμβασης. Η ρήτρα θα εφαρμόζεται σε όλα τα αγροτικά εμπορεύματα που καλύπτονται από τον κανονισμό της ενιαίας Κοινής Οργάνωσης Αγοράς. Για παράδειγμα, χάρη στη ρύθμιση αυτή, η Κομισιόν θα μπορεί να μειώνει τους δασμούς των εισαγόμενων ζωοτροφών, αν κρίνει ότι απειλείται η βιωσιμότητα των κτηνοτροφικών μονάδων εξαιτίας του υψηλού κόστους των εισροών.
Οριστικά οι γαλακτοκομικές ποσοστώσεις λήγουν το 2015, ενώ η μεταρρύθμιση προβλέπει το τέλος και του καθεστώτος ποσόστωσης ζάχαρης στις 30 Σεπτεμβρίου του 2017, αντί του 2015 που είχε αρχικά προταθεί, ώστε να προλάβει να προσαρμοστεί ο τομέας. Αυτό εκτιμάται ότι θα εξασφαλίσει τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των παραγωγών της Ε.Ε. στην εγχώρια και διεθνή αγορά (όπως οι εξαγωγές της Ε.Ε. περιορίζονται από τους κανόνες του ΠΟΕ στο πλαίσιο των ποσοστώσεων). Επίσης, θα παράσχει στον τομέα μια μακροπρόθεσμη προοπτική σύμφωνα με την ΕΕ.