εγγραφείτε: Άρθρα
εύρεση
Η Ελληνικότητα της Φέτας
Στη συνεδρίαση του κολεγίου των Επιτρόπων αποφασίστηκε ότι η Commission δεν θα επιμείνει στην απαίτηση να μην επιτρέπεται η παραγωγή προϊόντων με ονομασίες προέλευσης.
Η συνεδρίαση του κολεγίου των επιτρόπων πραγματοποιήθηκε στις 4/9/2013, στις Βρυξέλλες, με θέμα την εμπορική συμφωνία της ΕΕ με τον Καναδά, που έφερε προς συζήτηση ο Βέλγος Επίτροπος αρμόδιος για θέματα εμπορίου κ. Κάρελ Ντε Χυχτ. Τελικά αποφασίστηκε ότι στις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου η Commission δεν θα επιμείνει στην απαίτηση να μην επιτρέπεται η παραγωγή προϊόντων με ονομασίες προέλευσης (ΠΟΠ, ΠΓΕ κ.α.), όπως η ελληνική φέτα ή η ιταλική γκοργκοντζόλα από Καναδούς παραγωγούς.
Το μέτωπο που είχαν σχηματίσει οι επίτροποι από την Ελλάδα, Μαρία Δαμανάκη, την Ιταλία, Αντόνιο Ταγιάνι και τη Γαλλία, Μισέλ Μπαρνιέ μειοψήφισε απέναντι στην πλειονότητα των επιτρόπων, που υπογράμμισαν ότι τα οικονομικά συμφέροντα της Ευρώπης διασφαλίζονται με μια σειρά επι μέρους συμφωνιών σε δημόσιες συμβάσεις με την Οτάβα.
Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί αρνητικό προηγούμενο και για τις επικείμενες διαπραγματεύσεις με την Ουάσινγκτον για ανάλογη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου.
Σύμφωνα με την απόφαση, οι Καναδοί κτηνοτρόφοι θα μπορούν να παράγουν τυρί με την ονομασία "φέτα", όπως γίνεται μέχρι σήμερα, το οποίο, μετά την επίτευξη συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου, θα μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερα στις ευρωπαϊκές αγορές. Η μόνη παραχώρηση που έγινε στην επίσημη διαπραγματευτική θέση της Κομισιόν είναι ότι το προϊόν δεν θα ονομάζεται "ελληνική φέτα" και άρα θα προστατευθεί εμμέσως η ονομασία προέλευσης. Κάτι που όμως δεν αποτελεί ουδεμία εγγύηση για τον πόλεμο στα ράφια των καναδικών και αμερικανικών σουπερμάρκετ, αντίθετα με την απόφαση αυτή υπονομεύεται η ελληνικότητα της φέτας.
Η εμπορική συμφωνία της ΕΕ με τον Καναδά αναμένεται να συζητηθεί στο Ευρωκοινοβούλιο στο τέλος Σεπτεμβρίου. Εκεί αναμένεται να δοθεί μεγάλη μάχη από τους Ευρωβουλευτές ώστε να «μπλοκαριστεί» αυτή η συμφωνία. Σε περίπτωση που η εμπορική συμφωνία περάσει από το Ευρωκοινοβούλιο, η τελική έγκριση θα δοθεί στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ το Νοέμβριο ή το Δεκέμβριο του 2013.