εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Αδειοδότηση Πτηνοτροφικών Μονάδων

0 comments
 
 
Οι πτηνοτροφικές οργανώσεις έστειλαν επιστολή στην ηγεσία του ΥΠΑΑΤ σχετικά με τις νέες διατάξεις που αφορούν στην αδειοδότηση των πτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, την οποία και δημοσιεύουμε:
 
 
 
ΘΕΜΑ: ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ ΤΩΝ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΩΝ ΠΟΥ ΑΔΕΙΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΠΠΔ ΚΑΙ ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ. 


Με πρόσφατο σχέδιο ΚΥΑ που υπεγράφη από τα συναρμόδια Υπουργεία ΥΑΑΤ και ΥΠΕΚΑ καθορίζονται οι εκμεταλλεύσεις που για την αδειοδότησή τους απαιτείται η απαιτητική, χρονοβόρα και δαπανηρή διαδικασία της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) και εκείνες που υπάγονται στο απλοποιημένο καθεστώς των Πρότυπων Περιβαλλοντικών Δεσμεύσεων (ΠΠΔ) διότι χαρακτηρίζονται από τοπικές και μη σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.
 
Η ανωτέρω ΚΥΑ θεωρείται δυσμενής για την πτηνοτροφία και την κονικλοτροφία διότι ορίζει εξαιρετικά χαμηλά όρια για την υπαγωγή των πτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και των κονικλοτροφείων στο απλοποιημένο καθεστώς των ΠΠΔ και ως εκ τούτου μικρές σχετικά δυναμικότητες μονάδων που θα είναι υποχρεωμένες να ακολουθούν την πολύπλοκη  διαδικασία των ΜΠΕ. Ειδικότερα τα όρια των 15.000 θέσεων για τα κοτόπουλα πάχυνσης, των 9.000 θέσεων για τις όρνιθες ωοτοκίας και των 1.000 θέσεων για τις κονικλομητέρες  θεωρούνται πολύ μικρά και αντιπροσωπεύουν μικρό μερίδιο των εκμεταλλεύσεων και της παραγωγής.    
 
Επισημαίνεται ότι τα σχετικά όρια για άλλες κατηγορίες κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, ειδικότερα  της κατηγορίας των μηρυκαστικών είναι συγκριτικά ευμενή και διευκολύνουν τις αδειοδοτήσεις τους, εάν ληφθεί υπόψη ότι οι αντίστοιχες ελάχιστες δυναμικότητες για την υπαγωγή τους στις ΠΠΔ για τις περιοχές εκτός NATURA είναι 2.500 αιγοπρόβατα και 150 αγελάδες. 
 
Τα όρια για την πτηνοτροφία και κονικλοτροφία περιλαμβάνονται στην Απόφαση 1958 /2012 του Νόμου 4014/2011 του ΥΠΕΚΑ για την κατάταξη βασικών κτηνοπτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων ανάλογα με τις επιδράσεις τους στο περιβάλλον και τις διαδικασίες Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Ε.Π.Ο.) ανά κατηγορία. Για τα όρια αυτά οι οργανώσεις μας είχαν διατυπώσει κατά περιόδους έντονη διαφωνία και πρότειναν μεγαλύτερα προκειμένου να ενταχθούν περισσότερες εκμεταλλεύσεις των κλάδων αυτών στο απλοποιημένο καθεστώς  των ΠΠΔ. 

Επί πλέον η ίδια Απόφαση του ΥΠΕΚΑ ορίζει ως εκμεταλλεύσεις με «μεγάλες επιπτώσεις στο περιβάλλον» τις εκμεταλλεύσεις με άνω από 75.000 θέσεις κοτόπουλων και άνω των 45.000 θέσεων ορνίθων ωοτοκίας που απαιτείται Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων (ΕΠΟ) με την υποβολή  Μ.Π.Ε. και εξαιρετικά πολύπλοκες διαδικασίες, δηλαδή έγκριση αδειοδότησης σε κεντρικό επίπεδο από το ΥΠΕΚΑ.
 
Η κατάταξη αυτή στην κατηγορία Α1 γίνεται για πρώτη φορά και θεωρείται εξωπραγματική διότι εντάσσει βιώσιμες οικογενειακές μονάδες πρωτογενούς παραγωγής, της τάξης των 75.000 – 100.000 θέσεων κοτόπουλων και 40.000- 60.000 θέσεων ορνίθων ωοτοκίας σε ανάλογη κατηγορία με βιομηχανίες επεξεργασίας τροφίμων, αλλά και με τη βαριά βιομηχανία. Επίσης συγχέει την καθετοποιημένη επιχειρηματική πτηνοτροφία παραγωγής και επεξεργασίας προϊόντων με την αποκλειστική πρωτογενή παραγωγή.  
 
Επί πλέον η κατάταξη της νέας ΚΥΑ θεωρείται δυσμενής ειδικά για την πτηνοτροφία διότι  εφαρμόζει στη χώρα μας αυστηρότερα την περιβαλλοντική νομοθεσία από την αντίστοιχη που ισχύει στις χώρες της ΕΕ (εναρμόνιση της Οδηγίας 2010/75 (96/61) «για την Ολοκληρωμένη Πρόληψη και ‘Έλεγχο της Μόλυνσης του Περιβάλλοντος»., καθώς και στις τρίτες χώρες που εξάγουν ομοειδή προϊόντα στην ελληνική αγορά και για το λόγο αυτό διαμορφώνουν ανταγωνιστικό μειονέκτημα σε βάρος της ελληνικής παραγωγής.    
 
Στην Οδηγία αυτή εντάσσονται μόνο οι εντατικές πτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις με δυναμικότητα άνω των 40.000 πτηνών πάχυνσης ή αυγοπαραγωγής που ακολουθούν κατά τεκμήριο απαιτητικές διαδικασίες αδειοδότησης.   
 
Ενώ κατά κανόνα η κοινοτική και η εθνική νομοθεσία που προβλέπουν απαιτητικές διαδικασίες αδειοδοτήσεων αφορούν εντατικές κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, στην απόφαση κατάταξης για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον περιλαμβάνονται και οι πτηνοτροφικές  εκμεταλλεύσεις  των εναλλακτικών εκτροφών και της βιολογικής πτηνοτροφίας  που δεν ανήκουν στη κατηγορία των εντατικών εκμεταλλεύσεων.
 
Με την ευκαιρία επισημαίνουμε και επανερχόμαστε σε παλαιότερες θέσεις των οργανώσεών μας σχετικά με την ανάγκη αναπροσαρμογής των ισοδυνάμων και των ελάχιστων αποστάσεων των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων από οικισμούς και δραστηριότητες που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες συνθήκες της παραγωγής, καθώς και του ποσοστού κάλυψης του οικοπέδου.   
 
Σύμφωνα με τις ως άνω διαπιστώσεις διατυπώνουμε συνοπτικά τις επόμενες προτάσεις:
 
• Κατάργηση της κατηγορίας Α1 που αναφέρεται σε εκμεταλλεύσεις με «πολύ μεγάλες επιπτώσεις στο περιβάλλον».
• Στην κατηγορία Β που προβλέπονται οι απλοποιημένες διαδικασίες του άρθρου 8 του Νόμου 4014/2011 καθώς και στη νέα ΚΥΑ η Ε.Π.Ο. με Π.Π.Δ., να ισχύει για δυναμικότητες θέσεων μεταξύ 1.000 έως 40.000 πτηνών, τόσο για την πάχυνση, όσο και για την ωοτοκία.  
• Στην κατηγορία Α2 που προβλέπονται οι εκτενείς διαδικασίες των άρθρων 2-7  του Νόμου 4014/2011 (Π.Π.Ε.Α. και Ε.Π.Ο. με Μ.Π.Ε) να εντάσσονται οι δυναμικότητες άνω των 40.000 πτηνών μόνο των εντατικών πτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων όπως προβλέπει η Οδηγία 2010/75 (96/61)/Ε.Ε «για την Ολοκληρωμένη Πρόληψη και ‘Έλεγχο της Μόλυνσης του Περιβάλλοντος».
• Να ισχύουν ειδικά κριτήρια αδειοδότησης για τις εκμεταλλεύσεις των ειδικών εναλλακτικών εκτροφών και τις βιολογικής πτηνοτροφίας. 
• Αναπροσαρμογή των ισοδυνάμων που αιτιολογείται από την εφαρμογή των ελάχιστων προτύπων ευζωίας των πτηνών και πέραν των ελαχίστων (από 250 σε 300 κοτόπουλα και από 150 σε 200 όρνιθες ωοτοκίας).  
• Μείωση των ελάχιστων αποστάσεων. 
• Ο συντελεστής της κάλυψης του οικοπέδου για τις εκμεταλλεύσεις που απαιτείται οικοδομική άδεια να αυξηθεί τουλάχιστον στα επίπεδα που  ισχύουν για τις μονάδες που απαιτούνται πρότυπα κατασκευών. 
 
Επισημαίνεται επίσης ότι οι επαγγελματικές οργανώσεις των παραγωγών σε ευρωπαϊκό επίπεδο ΚΟΠΑ-ΚΟΖΕΚΑ έχουν επανειλημμένα διατυπώσει σχετικά με το ως άνω θέμα τις εξής θέσεις: 
 
• Η Οδηγία 2010/75 δεν πρέπει να ταυτίζει μονάδες πρωτογενούς παραγωγής με βιομηχανίες. 
• Για την αγροτική παραγωγή πρέπει να ισχύουν μόνο κώδικες ορθών πρακτικών σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος. 
• Όταν εφαρμόζεται σε αυστηρότερους όρους σε κράτη – μέλη προκαλεί υποβάθμιση του ανταγωνισμού της παραγωγής στο ενδοκοινοτικό εμπόριο.
• Δημιουργεί συνθήκες ανισομερούς ανταγωνισμού στο διεθνές εμπόριο διότι σε τρίτες χώρες δεν εφαρμόζονται αντίστοιχοι απαιτητικοί κανόνες.
 
Με την προσδοκία ότι οι προτάσεις μας να γίνουν αποδεκτές σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

Για την «ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗ»                Για την ΠΕΟΠΠ
Με εντολή του Δ.Σ.          Με εντολή του Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.                             Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.
Μπαλτογιάννης Χριστόδουλος                            Απόστολος Ζιώγας