εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Ελληνικές Βιομηχανίες Αλλαντικών

0 comments

 

 
Μείωση των πωλήσεων κατέγραψαν το 2012 ως σύνολο, σύμφωνα με τα εταιρικά τους αποτελέσματα, οι ελληνικές βιομηχανίες αλλαντικών.
 
 
Οι ζημιές υπολογίζονται σε 3% μειωμένες όμως σε σύγκριση με το 2011, ενώ θεωρείται ότι είναι επηρεασμένες από την εξασθένηση της εγχώριας ζήτησης και την ένταση του ανταγωνισμού.
 
Συγχρόνως, βελτίωσαν τα λειτουργικά τους αποτελέσματα, προχωρώντας σε δραστική συμπίεση των δαπανών για την προβολή και την προώθηση των προϊόντων τους, λόγω της ενίσχυσης των προϊόντων «ιδιωτικής ετικέτας», καθώς και σε περιστολή του κόστους εργασίας. Ωστόσο, φαίνεται ότι το 2013 επιδεινώνονται δραματικά οι συνθήκες λειτουργίας του τομέα.
 
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο όγκος της παραγωγής αλλαντικών στην Ελλάδα το πρώτο πεντάμηνο του 2013 παρουσίασε πτώση 15,8%, σε σύγκριση με την ίδια χρονική περίοδο του 2012, ενώ, αντιθέτως, αυξήθηκε κατά 22% η παραγωγή κρεατοσκευασμάτων, με την οποία ασχολούνται δευτερευόντως οι εταιρείες του τομέα.

Οι αθροιστικές πωλήσεις 20 επιχειρήσεων του τομέα μεγάλου, μεσαίου και μικρού μεγέθους, τα οικονομικά στοιχεία των οποίων έχουν γίνει γνωστά, μειώθηκαν το 2012 σε 366,96 εκατ. ευρώ, από 377,21 εκατ. ευρώ το 2011. Συρρικνώθηκαν, δηλαδή, περίπου κατά 3% σε ποσοστό και κατά 10,25 εκατ. ευρώ σε αξία.

Δεδομένου ότι η μείωση του όγκου παραγωγής αλλαντικών το 2012 ήταν μικρότερη (1% περίπου), φαίνεται ότι οι επιχειρήσεις μείωσαν τις μέσες τιμές των προϊόντων τους, ενώ δεν απέφυγαν την καταγραφή μειωμένων εσόδων και από τις συμπληρωματικές δραστηριότητες που αναπτύσσουν στις αγορές των κρεατοσκευασμάτων και άλλων ειδών διατροφής που παράγουν ή εμπορεύονται.

Τα συνολικά μεικτά κέρδη τους μειώθηκαν σε 120,52 εκατ. ευρώ έναντι 124,59 εκατ. ευρώ το 2011 (-3%). Η βελτίωση των λειτουργικών αποτελεσμάτων τους οφείλεται στη δραστική περιστολή των εμπορικών και διοικητικών δαπανών τους. 

Παρά τη βελτίωση της λειτουργικής αποδοτικότητας και τη μείωση των ζημιών τους, οι 20 επιχειρήσεις, ως σύνολο, παρουσιάζουν επιδείνωση της χρηματοοικονομικής τους διάρθρωσης. Στα τέλη του 2012 τα ίδια κεφάλαιά τους (μειώθηκαν κατά 6%) αντιστοιχούσαν στο 25,6% των συνολικών τους κεφαλαίων, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 27,2% στα τέλη του 2011.

Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από την επεξεργασία των ισολογισμών των εν λόγω επιχειρήσεων, σύμφωνα με στοιχεία που αντλήθηκαν από το CD-ROM «Ελληνική Βιομηχανία 2012-2013», το ΓΕΜΗ, την Icap Group, το www.inr.gr και τους ιστότοπους των ίδιων των επιχειρήσεων, οι περισσότερες από τις οποίες οφείλουν στην παραγωγή και εμπορία άλλων ειδών διατροφής σημαντικό μέρος του κύκλου εργασιών τους.