εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Σύσταση Ομάδων Παραγωγών στο Γάλα

0 comments

 

 
Υπεγράφη ΚΥΑ για τη θέσπιση του πλαισίου ίδρυσης Οργανώσεων Παραγωγών, Ενώσεων Οργανώσεων Παραγωγών και Διεπαγγελματικών Οργανώσεων στο γαλακτοκομικό τομέα. 
 
 
Την ΚΥΑ υπέγραψαν ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος και ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Κωστής Χατζηδάκης.

Με την ΚΥΑ εφαρμόζονται κανονισμοί της ΕE που αφορούν την αναγνώριση Οργανώσεων Παραγωγών, Ενώσεων Αναγνωρισμένων Οργανώσεων Παραγωγών και Διεπαγγελματικών Οργανώσεων και τις διαπραγματεύσεις συμβολαίων στον γαλακτοκομικό τομέα.

Όπως επισημαίνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σκοπός της απόφασης είναι η δημιουργία του κατάλληλου θεσμικού πλαισίου για την καλύτερη οργάνωση των παραγωγών γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην αναδιάρθρωση του τομέα στο μέλλον, στην ουσιαστική συνεργασία των παραγωγών νωπού γάλακτος με εκπροσώπους της εφοδιαστικής αλυσίδας, όπως μεταποιητές, εμπόρους και διανομείς, μέσα από τη συγκρότηση ισχυρών Διεπαγγελματικών Οργανώσεων και την εφαρμογή πρακτικών συμβολαιακής γεωργίας.

Η ΚΥΑ καθορίζει ως κριτήρια αναγνώρισης των Οργανώσεων Παραγωγών Γάλακτος και Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΟΠΓ):

α) τον ελάχιστο αριθμό μελών και
β) την εμπορευόμενη ετήσια παραγωγή γάλακτος.

Τα κριτήρια αυτά διαφοροποιούνται αναλόγως της Περιφέρειας δραστηριοποίησης αλλά και του είδους του γάλακτος. Η διαφοροποίηση γίνεται με βάση τα υφιστάμενα δεδομένα της διάρθρωσης του κλάδου ανά Περιφέρεια, δηλαδή το συνολικό αριθμό παραγωγών και τη συνολική εμπορευόμενη παραγωγή γάλακτος (Πίνακας 1 και Πίνακας 2).

Με την ίδια απόφαση ορίζεται ως κριτήριο αναγνώρισης των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων στον τομέα του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων (ΔΟΓ) -οι οποίες συγκροτούνται από παραγωγούς γάλακτος και από μεταποιητές ή εμπόρους- η άσκηση «σημαντικού μεριδίου» των οικονομικών δραστηριοτήτων (παραγωγή και αξιοποίησης του νωπού γάλακτος) από τα μέλη μιας ΔΟΓ. Ως «σημαντικό μερίδιο» ορίζεται το 1/3 της παραγωγής και αξιοποίησης του νωπού γάλακτος στην περιοχή δραστηριότητας της ΔΟΓ (εθνικό, περιφερειακό, τοπικό επίπεδο).

«Δημιουργούμε νέα δεδομένα στο συνεργατισμό των γαλακτοπαραγωγών με τη θέσπιση για πρώτη φορά πλαισίου για την ίδρυση Οργανώσεων Παραγωγών, Ενώσεων Οργανώσεων Παραγωγών και Διεπαγγελματικών Οργανώσεων στο γαλακτοκομικό τομέα. Βήμα-βήμα προχωράμε με στόχο τη μείωση του ελλείμματος σε γαλακτοκομικά προϊόντα. Στηρίζουμε τους παραγωγούς και αναβαθμίζουμε το ρόλο τους στην αγορά γάλακτος. Θέλουμε την καρδάρα γεμάτη με ελληνικό γάλα». Τα παραπάνω τόνισε σε δήλωσή του ο κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο οποίος επίσης επεσήμανε πως «μόνο μέσα από τη συνένωση δυνάμεων οι γαλακτοπαραγωγοί μπορούν να εξασφαλίσουν τη μείωση του κόστους παραγωγής αλλά και σταθεροποίηση των τιμών παραγωγού». Πρόσθεσε, επίσης, πως οι αναγνωρισμένες Οργανώσεις Παραγωγών, θα μπορούν να διαπραγματεύονται επί ίσοις όροις με τους αγοραστές γάλακτος στο πλαίσιο της συμβολαιακής γεωργίας.

Πίνακες με τα κριτήρια αναγνώρισης των Ομάδων Παραγωγών Γάλακτος και Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΟΠΓ)

ΠΙΝΑΚΑΣ 1 – Κριτήρια αναγνώρισης ΟΠΓ στο Αγελαδινό γάλα:

Περιφέρεια              Aριθμός παραγωγών   Ελάχιστη ετήσια  ποσότητα σε τόνους       

ΚΡΗΤΗΣ                                                  5                                      500       
ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ                                     5                                       500       
ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ                                    5                                      500       
ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ                                        5                                      500       
ΑΤΤΙΚΗΣ                                                 5                                     1500       
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ                                     5                                     2000       
ΗΠΕΙΡΟΥ                                               15                                     2000       
ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ                                15                                     2000       
ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ                                15                                     4000       
ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ                           20                                     2000       
ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ                   20                                     3000       
ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ                                           20                                     4500       
ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ                        20                                    5000     


ΠΙΝΑΚΑΣ 2 – Κριτήρια αναγνώρισης ΟΠΓ στο πρόβειο και γίδινο γάλα:
 
Περιφέρεια              Αριθμός παραγωγών    Ελάχιστη ετήσια ποσότητα σε τόνους       
 
ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ                          10                              200       
ΑΤΤΙΚΗΣ                                     20                             1000       
ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ                        20                             1000       
ΙΟΝ. ΝΗΣΩΝ                                20                             1000       
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ                         30                             1500       
ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ                      30                             1500       
ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ         30                             1500       
ΚΡΗΤΗΣ                                      30                             1500       
ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ                 30                             2000       
ΗΠΕΙΡΟΥ                                     40                             1500       
ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ                       50                             2500       
ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ              50                             3500       
ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ                                  50                             3500