εγγραφείτε: Άρθρα
εύρεση
Σύσταση Ομάδων Παραγωγών στο Γάλα
Υπεγράφη ΚΥΑ για τη θέσπιση του πλαισίου ίδρυσης Οργανώσεων Παραγωγών, Ενώσεων Οργανώσεων Παραγωγών και Διεπαγγελματικών Οργανώσεων στο γαλακτοκομικό τομέα.
Την ΚΥΑ υπέγραψαν ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος και ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Κωστής Χατζηδάκης.
Με την ΚΥΑ εφαρμόζονται κανονισμοί της ΕE που αφορούν την αναγνώριση Οργανώσεων Παραγωγών, Ενώσεων Αναγνωρισμένων Οργανώσεων Παραγωγών και Διεπαγγελματικών Οργανώσεων και τις διαπραγματεύσεις συμβολαίων στον γαλακτοκομικό τομέα.
Όπως επισημαίνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σκοπός της απόφασης είναι η δημιουργία του κατάλληλου θεσμικού πλαισίου για την καλύτερη οργάνωση των παραγωγών γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην αναδιάρθρωση του τομέα στο μέλλον, στην ουσιαστική συνεργασία των παραγωγών νωπού γάλακτος με εκπροσώπους της εφοδιαστικής αλυσίδας, όπως μεταποιητές, εμπόρους και διανομείς, μέσα από τη συγκρότηση ισχυρών Διεπαγγελματικών Οργανώσεων και την εφαρμογή πρακτικών συμβολαιακής γεωργίας.
Η ΚΥΑ καθορίζει ως κριτήρια αναγνώρισης των Οργανώσεων Παραγωγών Γάλακτος και Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΟΠΓ):
α) τον ελάχιστο αριθμό μελών και
β) την εμπορευόμενη ετήσια παραγωγή γάλακτος.
Τα κριτήρια αυτά διαφοροποιούνται αναλόγως της Περιφέρειας δραστηριοποίησης αλλά και του είδους του γάλακτος. Η διαφοροποίηση γίνεται με βάση τα υφιστάμενα δεδομένα της διάρθρωσης του κλάδου ανά Περιφέρεια, δηλαδή το συνολικό αριθμό παραγωγών και τη συνολική εμπορευόμενη παραγωγή γάλακτος (Πίνακας 1 και Πίνακας 2).
Με την ίδια απόφαση ορίζεται ως κριτήριο αναγνώρισης των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων στον τομέα του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων (ΔΟΓ) -οι οποίες συγκροτούνται από παραγωγούς γάλακτος και από μεταποιητές ή εμπόρους- η άσκηση «σημαντικού μεριδίου» των οικονομικών δραστηριοτήτων (παραγωγή και αξιοποίησης του νωπού γάλακτος) από τα μέλη μιας ΔΟΓ. Ως «σημαντικό μερίδιο» ορίζεται το 1/3 της παραγωγής και αξιοποίησης του νωπού γάλακτος στην περιοχή δραστηριότητας της ΔΟΓ (εθνικό, περιφερειακό, τοπικό επίπεδο).
«Δημιουργούμε νέα δεδομένα στο συνεργατισμό των γαλακτοπαραγωγών με τη θέσπιση για πρώτη φορά πλαισίου για την ίδρυση Οργανώσεων Παραγωγών, Ενώσεων Οργανώσεων Παραγωγών και Διεπαγγελματικών Οργανώσεων στο γαλακτοκομικό τομέα. Βήμα-βήμα προχωράμε με στόχο τη μείωση του ελλείμματος σε γαλακτοκομικά προϊόντα. Στηρίζουμε τους παραγωγούς και αναβαθμίζουμε το ρόλο τους στην αγορά γάλακτος. Θέλουμε την καρδάρα γεμάτη με ελληνικό γάλα». Τα παραπάνω τόνισε σε δήλωσή του ο κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο οποίος επίσης επεσήμανε πως «μόνο μέσα από τη συνένωση δυνάμεων οι γαλακτοπαραγωγοί μπορούν να εξασφαλίσουν τη μείωση του κόστους παραγωγής αλλά και σταθεροποίηση των τιμών παραγωγού». Πρόσθεσε, επίσης, πως οι αναγνωρισμένες Οργανώσεις Παραγωγών, θα μπορούν να διαπραγματεύονται επί ίσοις όροις με τους αγοραστές γάλακτος στο πλαίσιο της συμβολαιακής γεωργίας.
Πίνακες με τα κριτήρια αναγνώρισης των Ομάδων Παραγωγών Γάλακτος και Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΟΠΓ)
ΠΙΝΑΚΑΣ 1 – Κριτήρια αναγνώρισης ΟΠΓ στο Αγελαδινό γάλα:
Περιφέρεια Aριθμός παραγωγών Ελάχιστη ετήσια ποσότητα σε τόνους
ΚΡΗΤΗΣ 5 500
ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ 5 500
ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ 5 500
ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ 5 500
ΑΤΤΙΚΗΣ 5 1500
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ 5 2000
ΗΠΕΙΡΟΥ 15 2000
ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 15 2000
ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 15 4000
ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 20 2000
ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ 20 3000
ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ 20 4500
ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 20 5000
ΠΙΝΑΚΑΣ 2 – Κριτήρια αναγνώρισης ΟΠΓ στο πρόβειο και γίδινο γάλα:
Περιφέρεια Αριθμός παραγωγών Ελάχιστη ετήσια ποσότητα σε τόνους
ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ 10 200
ΑΤΤΙΚΗΣ 20 1000
ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ 20 1000
ΙΟΝ. ΝΗΣΩΝ 20 1000
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ 30 1500
ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 30 1500
ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ 30 1500
ΚΡΗΤΗΣ 30 1500
ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 30 2000
ΗΠΕΙΡΟΥ 40 1500
ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 50 2500
ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 50 3500
ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ 50 3500