εγγραφείτε: Άρθρα
εύρεση
Εξαγωγές Ζώων και Σημεία Εξόδου
Το θέμα της δημιουργίας σημείων εξόδου με την κατάλληλη υποδομή για την εκφόρτωση ζώων, θέτει με ερώτησή του ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Θωμάς Ψύρρας.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
2) ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ
ΘΕΜΑ: Παράνομες εξαγωγές ζώων προς τρίτες χώρες λόγω έλλειψης σημείων εξόδων.
Η μεταφορά ζώων με σκοπό την εξαγωγή τους προς Τρίτη χώρα, πρέπει να είναι σύμφωνη με τον Κανονισμό 1/2005 της ΕΕ «Για την προστασία των ζώων κατά τη μεταφορά και συναφείς δραστηριότητες και για την τροποποίηση των οδηγιών 64/432/ΕΟΚ και 93/119/ΕΚ και του Κανονισμού αριθ. 1255/97», ο οποίος στο άρθρο 21 ορίζει ότι τα ζώα που προορίζονται για εξαγωγή από το έδαφος της ΕΕ πρέπει να προσκομίζονται για τους απαραίτητους ελέγχους για την υγεία και την ευζωΐα των ζώων σε σημεία εξόδου τα οποία πρέπει να είναι εγκεκριμένα και να συμπεριλαμβάνονται στους καταλόγους των εγκεκριμένων σημείων εξόδου που ανακοινώνονται στο πλαίσιο του Κανονισμού 639/2003 «Για τον καθορισμό των λεπτομερειών εφαρμογής με βάση τον Κανονισμό αριθ. 12541/1999 του Συμβουλίου, όσον αφορά τις απαιτήσεις για τη χορήγηση επιστροφών κατά την εξαγωγή σε σχέση με την καλή μεταχείριση των ζωντανών βοοειδών κατά τη μεταφορά», όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει. Στη χώρα μας δεν υπάρχει κανένα εγκεκριμένο σημείο εξόδου το οποίο να διαθέτει την υποδομή για την εκφόρτωση των ζώων. Κατά παράβαση των ανωτέρω Κανονισμών πραγματοποιούνται εξαγωγές (κυρίως από Καβάλα/Βόλο/Λέσβο/Χίο/Κρήτη) προς τρίτες χώρες, κυρίως την Τουρκία και τη Λιβύη.
Οι κτηνοτρόφοι, προκειμένου να μην παρανομήσουν, αναγκάζονται να μεταφέρουν τα ζώα από την Ελλάδα στην Κωστάντζα της Ρουμανίας, όπου είναι το πλησιέστερο για την Ελλάδα σημείο εξόδου, προκειμένου να ταξιδέψουν προς τη Λιβύη. Ενώ θα ήταν φυσικό λόγω γεωγραφικής θέσης, η Ρουμανία να εξάγει ζώα προς τη Λιβύη μέσω Ελλάδας, για παράδειγμα, από το Βόλο ή τη Θεσσαλονίκη.
Επιπλέον, σύμφωνα με το άρθρο 19 του Κανονισμού 1/2005 της ΕΕ απαιτείται η έγκριση των πλοίων μεταφοράς ζώων, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της κατασκευής και του εξοπλισμού τους, όπως περιγράφονται στο Κεφ. IV του Παραρτήματος Ι του ίδιου Κανονισμού. Στη συνέχεια χορηγείται Πιστοποιητικό Έγκρισης για τη μεταφορά ζώων. Η διαδικασία έγκρισης των πλοίων και έκδοσης των πιστοποιητικών πραγματοποιείται από την αρμόδια αρχή ή όργανο που ορίζει το κάθε κράτος μέλος, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 19 του Κανονισμού 1/2005.
Επειδή η ανυπαρξία σημείων εξόδου αυξάνει υπερβολικά το κόστος μεταφοράς για τους Έλληνες κτηνοτρόφους και εμπόρους, καθιστώντας τελικά την εξαγωγική δραστηριότητα ασύμφορη.
Επειδή ελλοχεύει ο κίνδυνος επιβολής κυρώσεων κατά της χώρας μας από την ΕΕ.
Επειδή η στήριξη της κτηνοτροφίας και η αύξηση των εξαγωγών είναι ζητούμενα.
Επειδή η μη τήρηση των ευρωπαϊκών προδιαγραφών, γεννά ζητήματα και για τη δημόσια υγεία.
Ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί:
1. Είναι στις προθέσεις σας η δημιουργία εγκεκριμένων σημείων εξόδου με κατάλληλη υποδομή για την εκφόρτωση των ζώων, κατά τα οριζόμενα στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς;
2. Τι πρόκειται να πράξετε εφεξής, δεδομένου ότι από το Σεπτέμβριο και ένθεν η εμπορική ζήτηση θα κορυφωθεί;
3. Ποια Διεύθυνση έχει αναλάβει την έκδοση των Πιστοποιητικών Έγκρισης Πλοίων για μεταφορά ζώων;
Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
ΘΩΜΑΣ ΨΥΡΡΑΣ