εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Το Γκότζι Μπέρι στα Γιαούρτια

0 comments

 

 
Υπογράφηκε συμφωνία μεταξύ παραγωγών γκότζι μπέρι από τη Μεσσηνία και της γαλακτοβιομηχανίας ΦΑΓΕ για τη διάθεση της παραγωγής τους με σκοπό την παρασκευή γιαουρτιών με φρούτα.
 
 
Πολλοί αγρότες ενδιαφέρονται για την καλλιέργεια του φυτού, όμως συχνά εγκαταλείπουν την προσπάθεια, καθώς δεν βρίσκουν αξιόπιστη απάντηση στο πρόβλημα της διάθεσης της παραγωγής τους. Η συμφωνία αυτή δημιουργεί ελπίδες για την ανάπτυξη στη χώρα μας καινοτόμων και πολλά υποσχόμενων καλλιεργειών όπως το γκότζι μπέρι.
 
Η συμφωνία προβλέπει την απορρόφηση του μεγαλύτερου μέρους της παραγωγής γκότζι μπέρι από την πρότυπη φάρμα που έχουν δημιουργήσει στους Γαργαλιάνους της Μεσσηνίας οι Παναγιώτης Τσαγκάνης και Παναγιώτης Καμπύλης. Σκοπός της εταιρείας είναι να χρησιμοποιήσει το νωπό φρούτο στην παραγωγή γιαουρτιού με γεύσεις, με στόχο την διάθεσή του στην εσωτερική και την εξωτερική αγορά. 

Τι είναι το γκότζι μπέρι
 
Το γκότζι ανήκει στη κατηγορία των φυλλοβόλων φυτών και φτάνει σε ύψος από 1 έως 4 μέτρα, ωστόσο κάποια φυτά γκότζι μπορεί να φτάνουν και μέχρι τα 6 μέτρα. 
Ο καρπός του μοιάζει με τα βατόμουρα, με αποδόσεις περίπου έως και 1,5 τόνο το στρέμμα και με τιμές για νωπό καρπό  10-15 € το κιλό και για αποξηραμένο 7-10 € το κιλό. Περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες (25.100 αντιοξειδωτικές μονάδες) ενώ το βατόμουρο 2.400 μονάδες.
 
Οι καρποί του γκότζι οπτικά φαίνονται σαν μούρα και επειδή είναι πολύ απαλοί και ευαίσθητοι συλλέγονται με ειδικό είδος υφάσματος μέσα σε ψάθες, χωρίς τη χρήση των χεριών, και μετά υποχρεωτικά πρέπει να αποξηραθούν στη σκιά ή και στον ήλιο. Τα γκότζι συνήθως πωλούνται στην αγορά σε ανοιχτά κουτιά και δεν είναι ποτέ φρέσκα εκτός και αν πωλούνται στη περιοχή που παράχθηκαν. Οι μαλακοί καρποί του γκότζι μοιάζουν οπτικά και γευστικά με τους καρπούς της σταφίδας αλλά τα γκότζι έχουν ομοιότητα γευστικά και με τη ντομάτα. Υπάρχουν βέβαια και οι σκληροί καρποί γκότζι. Μπορούν να καταναλωθούν κατευθείαν από το καρπό τους αλλά μαγειρεύονται κιόλας. Οι Κινέζοι φτιάχνουν κρασί και σούπες από το γκότζι. Επίσης από τους βλαστούς και τα φύλλα του γκότζι μπορεί να φτιαχτεί μία πολύ γευστική και υγιεινή σαλάτα.

Βοηθάει πάρα πολύ στη μακροζωία, την όραση καθώς δίνει και μεγάλα ποσά ενέργειας που χρειάζεται ο οργανισμός για να ανταπεξέλθει στο άγχος της καθημερινής ζωής.Εκτός όμως από τη γήρανση καταπολεμά την αμνησία και την αϋπνία. Βοηθά, επίσης, το ανοσοποιητικό σύστημα και το μεταβολισμό και απαλύνει από τις πρωινές ζαλάδες τις εγκύους γυναίκες. Ακόμη αποτοξινώνει τον οργανισμό, βοηθάει τις δίαιτες, και τον καθαρισμό του αίματος. Εν μέρει βοηθάει στη καταπολέμηση κάποιων ειδών καρκίνου και χρησιμοποιήθηκε στη καταπολέμηση της ηπατίτιδας Β. Βοηθάει και στη βελτίωση της σεξουαλικής ικανότητας των ηλικιωμένων, δηλαδή κάτι σαν το Viagra αλλά χωρίς παρενέργειες. Καταπολεμάει τα καρδιακά επεισόδια και τις ταχυπαλμίες. Τέλος δίνει στον οργανισμό μία αίσθηση ευχαρίστησης και αισιοδοξίας και βοηθάει και το συκώτι.

Ο καρπός του γκότζι περιέχει πάρα πολλά συστατικά. Περιέχει βιταμίνες της κατηγορίας Β. Την Β1, την Β2, και την Β6. Το εντυπωσιακό είναι ότι περιέχει περισσότερη Β καροτίνη από το καρότο, 500 φορές περισσότερη βιταμίνη C από τα πορτοκάλια, περισσότερο σίδηρο από το σπανάκι, και την βιταμίνη Ε που δεν περιέχεται σχεδόν ποτέ στα φρούτα. Εκτός από τα παραπάνω ο καρπός γκότζι περιέχει πολλές διατροφικές ίνες, λιπαρά, υδατάνθρακες και πρωτεΐνες αναγκαία για το ανθρώπινο σώμα. Τα 100 γραμμάρια μεταποιημένου γκότζι ισοδυναμούν με 370 θερμίδες. Τέλος βοηθάει τη καλύτερη και ομαλότερη λειτουργία των ορμονών εξαιτίας των ωφέλιμων λιπών που περιέχει και συνεισφέρει και στη καταπολέμηση μικροβίων και μυκήτων.

Κατανάλωση του γκότζι
Μία ιδανική ποσότητα κατανάλωσης του γκότζι είναι από 10 έως 30 γραμμάρια την ημέρα είτε μονάχο του είτε μαζί με άλλους χυμούς και φρούτα. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για παρενέργειες μετά τη λήψη του γκότζι διότι το γκότζι δεν εθίζει τον οργανισμό όπως άλλες ουσίες. Η μόνη εξαίρεση αποτελούν τα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση και το διαβήτη καθώς και τα αντιπηκτικά φάρμακα. Για την ώρα γίνονται έρευνες αν αυτά τα φάρμακα παρουσιάζουν κάποιες παρενέργειες ή όχι σε σχέση με το φυτό γκότζι.

Σημείωση: Οι πληροφορίες για τη συμφωνία με τη ΦΑΓΕ προέρχονται από το Agronews