εγγραφείτε: Άρθρα
εύρεση
Χρηματοδότηση Κτηνοτρόφων
Σύμφωνα με έρευνα της Τράπεζας Πειραιώς, η καθυστερημένη χρηματοδότηση των κτηνοτρόφων για την αγορά ζωοτροφών επηρεάζει αρνητικά το θέμα του κόστους.
Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσίασε ο βοηθός γενικός διευθυντής στο επιχειρηματικό κέντρο της Β. Ελλάδος, Ε. Ιωάννου, στο πλαίσιο του 2ου συνεδρίου Αγροτεχνολογίας, που πραγματοποιήθηκε στις 17 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη. Προανήγγειλε, μάλιστα και την υπογραφή νέων project συμβολαιακής γεωργίας μεταξύ κτηνοτρόφων και γαλακτοβιομηχανιών τις επόμενες 2-3 εβδομάδες. Αντίστοιχο project ετοιμάζεται και με τη συμβολαιακή καλλιέργεια μεταξύ παραγωγών και βιομηχανιών ζωοτροφών, προκειμένου να εξασφαλισθεί και η θέση του καλλιεργητή κτηνοτροφικών φυτών.
Με την ενεργοποίηση περισσότερων δανείων, ο Έλληνας κτηνοτρόφος θα μπορούσε να είχε πετύχει πέρυσι μέχρι και 30% φθηνότερες ζωοτροφές. Θα βοηθούσε, βεβαίως, και μία μέριμνα από την πλευρά των τραπεζών και του κράτους για ένα πρόγραμμα εξόφλησης των χρεών των κτηνοτρόφων με χαμηλό επιδοτούμενο επιτόκιο, καθώς και η καλύτερη οργάνωση της τραπεζικής αγοράς χορήγησης τέτοιου είδους επαγγελματικών δανείων.
Οι Έλληνες αγελαδοτρόφοι ήδη έχουν εκράσει την έντονη ανησυχία τους για το μέλλον της αγελαδοτροφίας, σε περίπτωση που θεσπιστεί ελληνικό σήμα για γαλακτοκομικά προϊόντα, που δεν προέρχονται απαραιτήτως από ελληνικό γάλα, αλλά μόνο μεταποιούνται στην Ελλάδα.
Βάσει στατιστικών στοιχείων που παρουσιάστηκαν, έως το 2011, η εγχώρια γαλακτοπαραγωγή ήταν στους 1,7 εκατομμύρια τόνους και τώρα έχει υποχωρήσει στους 1,5 εκατομμύρια τόνους, με το αγελαδινό γάλα να έχει υποχωρήσει σε όγκο παραγωγής στους περίπου 630 χιλ. τόνους ετησίως, έναντι 837 χιλ. τόνων της εθνικής ποσόστωσης και για πρώτη φορά τα δύο τελευταία χρόνια να έχουν χαθεί σχεδόν 93.000 τόνοι από την παραγωγή του αιγοπρόβειου γάλακτος. «Η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ, ετησίως, δεν μπήκαν ποτέ στις τσέπες των Ελλήνων κτηνοτρόφων και μέσω αυτών σε ολόκληρη την αγορά, επιφέροντας ένα ακόμη πλήγμα στο εισόδημά μας», επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΕΚ, Τάκης Πεβερέτος.
Τα τελευταία 2,5 χρόνια έφυγαν από το επάγγελμα περίπου 15.000 κτηνοτρόφοι, λόγω του κόστους παραγωγής, σε όλο το φάσμα των εισροών και την ενέργεια, που έχει σχεδόν τριπλασιαστεί και της έλλειψης ρευστότητας.