εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Νέα Νομοθεσία για τους Συνεταιρισμούς

0 comments

 

 
Στη συνεδρίαση των εκπροσώπων των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση,η οποία πραγματοποιήθηκε  στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αποφασίστηκε  να κατατεθεί ένας νέος νόμος για τους συνεταιρισμούς. 
 
 
Ήταν η δεύτερη συνεδρίαση της τρικομματικής επιτροπής που έγινε παρουσία της ηγεσίας του ΥπΑΑΤ. Στην πρώτη συνεδρίαση η θέση του ΠΑΣΟΚ ήταν να μην υπάρξει νέος νόμος αλλά να συμπεριληφθούν τροπολογίες του νόμου 4015 περί συνεταιρισμών (που ψηφίσθηκε επί υπουργίας Κώστα Σκανδαλίδη), στο σχέδιο νόμου για τους ελέγχους στα τρόφιμα και τις ζωοτροφές. Στη δεύτερη συνεδρίαση όμως το ΠΑΣΟΚ υπαναχώρησε από αυτή τη θέση και συμφώνησε με τα άλλα δύο κόμματα, να κατατεθεί άμεσα νέος νόμος, με πυρήνα τον συνεταιριστικό νόμο 2810 του 2000, που θα βελτιώνει το υφιστάμενο πλαίσιο. 
 
Στην επιτροπή, εκπροσώπησε τη ΝΔ ο βουλευτής Κορινθίας κ. Κ. Κόλλιας, το ΠΑΣΟΚ ο βουλευτής Ιωαννίνων Μιχάλης Κασσής και τη ΔΗΜΑΡ η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Νίκη Φούντα. 
 
Οι βασικές αρχές του νέου νομοσχεδίου θα είναι η θέσπιση ενός νομοθετικού πλαισίου λειτουργίας, το οποίο θα στοχεύει στην επίλυση θεμάτων που αφορούν μόνο τους πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς. Επίσης θα αποσυρθεί η υποχρεωτικότητα και θα παραμείνει ο διαχωρισμός των συνεταιρισμών σε πρωτοβάθμιους, δευτεροβάθμιους και τριτοβάθμιους. 


Οι εκπρόσωποι από τα τρία κόμματα υποστήριξαν ότι ο προηγούμενος νόμος δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Συμφώνησαν ότι είναι επιτακτική ανάγκη εξυγίανσης του συνεταιριστικού κινήματος, που πρέπει να απαλλαχθεί από τους μη ενεργούς και μη λειτουργούντες χρεοκοπημένους συνεταιρισμούς και να εκσυγχρονιστεί. Το νέο νομοθετικό πλαίσιο, που θα διέπει τη λειτουργία των συνεταιρισμών, θα σύμφωνα με τις ανάγκες της γεωργικής παραγωγής, της οικονομίας και των αρχών του συνεργατισμού. 

Ο νέος νόμος θα δίνει τη δυνατότητα στο συνεταιρισμό, με βάση το καταστατικό του, να προσδιορίζει αυτόνομα τον τρόπο που θα λειτουργεί επιχειρηματικά, αλλά και τις δυνατότητες συνεργασίας με άλλους συνεταιρισμούς. Και οι τρεις εκπρόσωποι των κομμάτων συμφωνούν, ότι ο πυρήνας του συνεταιριστικού κινήματος πρέπει να είναι η πρωτοβάθμια συνεταιριστική οργάνωση. Όμως δεν μπορεί κανένας να εμποδίζει κάποιους συνεταιρισμούς να δημιουργήσουν μια Ένωση. 

Έτσι, με το νέο νόμο οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) που επιθυμούν, θα μπορούν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους σαν δευτεροβάθμιες οργανώσεις. Δηλαδή δεν θα είναι υποχρεωτική η μετατροπή των δευτεροβάθμιων ΕΑΣ σε πρωτοβάθμιους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς (Α.Σ.), έπειτα από τη συγχώνευσή τους. Παρ’ όλ’ αυτά, ίσως να συμφέρει τις ΕΑΣ να μετατραπούν σε πρωτοβάθμιο αγροτικό συνεταιρισμό, επειδή έτσι δεν θα φορολογούνται.

Ρόλος της ΕΑΣ είναι να συντονίζει τους ΑΣ και να βρίσκει αγορές για να πωλούν τα προϊόντα τους αλλά και να παρεμβαίνει στο ΥΠΑΑΤ για να λύνει προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Την τυποποίηση και τη μεταποίηση θα πρέπει να την αναλάβουν οι συνεταιρισμοί. 

Εκτός από την κατάθεση του νέου νόμου, η τρικομματική επιτροπή αποφάσισε:
 
• Να ανοίξει για ένα τρίμηνο (μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου 2013) το μητρώο αγροτικών συνεταιρισμών, προκειμένου να καταθέσουν όσοι συνεταιρισμοί δεν το έκαναν την οικονομική τους δραστηριότητα.
• Να δοθεί παράταση για 6 μήνες (μέχρι 31/12/2013) στη διαδικασία των μετατροπών των ΕΑΣ σε πρωτοβάθμιους Α.Σ. ή ΑΕΣ.