εγγραφείτε: Άρθρα
εύρεση
Αντιμετώπιση Μελιταίου Πυρετού
Όπως προκύπτει από τις αποφάσεις του ΥΠΑΑΤ και των αρμοδίων Διευθύνσεων των Περιφερειών, οι κτηνοτρόφοι θα επιβαρυνθούν με τις αμοιβές των ιδιωτών κτηνιάτρων για τις αιμοληψίες και τις αναλύσεις.
Τους κτηνοτρόφους θα επιβαρύνει οικονομικά το πρόγραμμα της αντιμετώπισης του μελιταίου πυρετού στα κοπάδια, καθώς καλούνται να πληρώνουν ιδιώτες κτηνίατρους προκειμένου να κάνουν τις αιμοληψίες και τις αναλύσεις.
Η Βρουκέλλωση των αιγοπροβάτων ή αλλιώς μελιταίος πυρετός απασχολεί χρόνια την ελληνική κτηνοτροφία, χωρίς αποτέλεσμα ως προς την εκρίζωση της νόσου, η οποία είναι ζωοανθρωπονόσος με τεράστιες επιπτώσεις στη δημόσια υγεία. Κάθε χρόνο ανακοινώνονται τα προγράμματα για την εκρίζωση, αλλά εκρίζωση δεν προκύπτει. Περιορίζεται, βέβαια η εξάπλωση της νόσου κι αυτό είναι σημαντικό. Το πρόγραμμα ορίζει, ότι όσες κτηνοτροφικές μονάδες δεν ελεγχθούν μέχρι τον Οκτώβριο, δεν θα μπορούν να δίνουν γάλα στους τυροκόμους.
Ήδη, για το θέμα υπάρχει ανακοίνωση της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κρήτης αναφέρονται τα εξής:
«Σας αποστέλλουμε συνημμένα την με αριθμό πρωτοκόλλου 4888/130873-27/12/2012 απόφαση του ΥΠ.Α.Α.Τ «Πρόγραμμα ελέγχου και εκρίζωσης της βρουκέλλωσης των αιγών και των προβάτων», για ενημέρωσή σας και εφαρμογή.
Σύμφωνα με το σχετικό 1 (άρθρο 16 παρ. 7) και το σχετικό 2 (Παράρτημα ΙΙΙ, Τμήμα ΙΧ, Κεφάλαιο Ι), οι εγκαταστάσεις μεταποίησης γάλακτος δεν μπορούν να παραλαμβάνουν γάλα από εκτροφές Μ1 (εκτροφές που δεν έχουν ελεγχθεί για το Μελιταίο Πυρετό για ένα έτος). Λόγω του σημερινού μεγάλου αριθμού εκτροφών Μ1 η παραπάνω απαγόρευση θα ισχύσει από 31 Οκτωβρίου του 2013. Το παραπάνω χρονικό περιθώριο δίδεται για την προσαρμογή των εκμεταλλεύσεων στις απαιτήσεις του Προγράμματος.
Σας υπενθυμίζουμε ότι στις θετικές εκτροφές (Μ+) το γάλα που προέρχεται από τα μολυσμένα ζώα απαγορεύεται να χρησιμοποιείται για ανθρώπινη κατανάλωση. Το γάλα που προέρχεται από τα μη μολυσμένα ζώα της μολυσμένης εκμετάλλευσης χρησιμοποιείται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού 853/2004 ΕΕ, Παράρτημα ΙΙΙ τμήμα ΙΧ Κεφάλαιο Ι παρ. 3-5 (το γάλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή τυροκομικών προϊόντων μετά την παστερίωσή του ή για την παραγωγή τυριών ωρίμανσης 2 τουλάχιστον μηνών).
Τα τυροκομεία θα παραλαμβάνουν γάλα μόνο με την προσκόμιση βεβαίωσης υγειονομικού καθεστώτος εκμετάλλευσης (για παράδοση γάλακτος) ή πρόσφατου δελτίου ορολογικών εξετάσεων.
Σας ενημερώνουμε, ότι λόγω ελλείψεως προσωπικού από το Τμήμα Κτηνιατρικής ΠΕ Ηρακλείου, οι αιμοληψίες θα γίνονται κυρίως από ιδιώτες κτηνιάτρους με δαπάνη του κτηνοτρόφου.
Δεδομένης της σημασίας που έχει η σωστή εφαρμογή του Προγράμματος, τόσο για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, όσο και με την εικόνα ολόκληρης της χώρας (πχ έκδοση ταξιδιωτικής οδηγίας για μη κατανάλωση ελληνικών γαλακτοκομικών προϊόντων, δυσφήμιση της φέτας στο εξωτερικό, απαγόρευση εξαγωγών κλπ), παρακαλούμε για την άμεση πραγματοποίηση αιμοληψιών στις εκτροφές σας».