εγγραφείτε: Άρθρα
εύρεση
Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική
Αισιοδοξία διαφαίνεται μετά τις συζητήσεις και τη σχετική συμφωνία για τη νέα ΚΑΠ που πραγματοποιήθηκαν στις 27 και 28 Μαϊου.
Η συζήτηση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας 27 Μαΐου, όταν το Συμβούλιο των υπουργών συνεδρίασε από κοινού με τον πρόεδρο της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για τη Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη, Paolo DeCastro, τους εισηγητές για κάθε έναν από τουςς τέσσερις φακέλους της μεταρρύθμισης της ΚΑΠ, και τους συντονιστές από κάθε πολιτική ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου. Ο κ. De Castro και οι εισηγητές διατύπωσαν τις θέσεις τους σχετικά με βασικά θέματα, όπως η εσωτερική σύγκλιση των άμεσων ενισχύσεων, οι συνδεδεμένες ενισχύσεις, οι ποσοστώσεις ζάχαρης, οι επιστροφές κατά την εξαγωγή και οι περιοχές με φυσικούς περιορισμούς. Εν συνεχεία δόθηκε η ευκαιρία στους υπουργούς να διατυπώσουν τις ανησυχίες τους και να ανταλλάξουν απόψεις με το Ευρωκοινοβούλιο σε μια προσπάθεια να εντοπιστούν πιθανές περιοχές κοινού εδάφους. Ο υπουργός Coveney το περιέγραψε αυτό ως μια πολύ χρήσιμη και ενημερωτική ανταλλαγή, η οποία διεξήχθη σε πολύ θετικό κλίμα στο οποίο ήταν σαφές ότι παραμένουν τα τρία θεσμικά όργανα σταθερά επικεντρωμένα στην επίτευξη συμφωνίας μέχρι το τέλος της Ιρλανδικής Προεδρίας.
Η Τρίτη 28 Μαΐου, δεύτερη ημέρα της άτυπης συνάντησης, χαρακτηρίστηκε από μια πιο τακτική συνάντηση του Συμβουλίου, με τον υπουργό Coveney να προεδρεύει της συνέχειας της συζήτησης σχετικά με τα αποτελέσματα της προηγούμενης ημέρας. Συζητήθηκαν οι θέσεις καθενός από τα τρία θεσμικά όργανα πάνω στα αντίστοιχα θέματα και ο υπουργός Coveney ζήτησε τις απόψεις των κρατών μελών σχετικά με το πως αυτές οι διαφορές μεταξύ των θεσμικών οργάνων θα μπορούσαν να περιοριστούν στο ευρύτερο πλαίσιο της επίτευξης μιας ικανοποιητικής συνολικής συμφωνίας. Εξέφρασε την ικανοποίησή του σχετικά με τις ανταλλαγές απόψεων, και δεσμεύτηκε να ληφθούν υπόψη οι απόψεις των κρατών μελών καθώς η αναζήτηση για ένα συνολικό συμβιβασμό προσεγγίζει στην ολοκλήρωσή της.
Σε δηλώσεις του ο υπουργός Coveney είπε: «Δύο πολύ αξιοσημείωτα πράγματα συνέβησαν κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ημερών. Για πρώτη φορά, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήρθε σε απευθείας συζητήσεις με τους υπουργούς Γεωργίας σχετικά με σημαντικά θέματα που απασχολούν όλους μας. Το έκαναν με πολύ ανοιχτό και εποικοδομητικό τρόπο, τον οποίο εγώ και οι συνάδελφοί μου των κρατών μελών υποδεχθήκαμε θερμά. Και αυτό με τη σειρά του διευκόλυνε μια πολύ χρήσιμη και περιεκτική συζήτηση του Συμβουλίου, με άμεση ενημέρωση για τα σημεία που προκύπτουν από τη συζήτηση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η χθεσινή συζήτηση ήταν πολύ χρήσιμη. Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που η ασυνήθιστη πρωτοβουλία της προεδρίας να προσκαλέσει το Ευρωκοινοβούλιο σε άμεσες ανεπίσημες συζητήσεις απέφερε κάποια αποτελέσματα. Ήταν σαφές ότι και τα τρία θεσμικά όργανα αναγνωρίζουν το γεγονός ότι σημαντικές αποφάσεις πρέπει να ληφθούν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, και νομίζω ότι οι άτυπες ανταλλαγές με το Ευρωκοινοβούλιο, ειδικότερα, θα αποδειχθούν ότι ήταν ανεκτίμητη βοήθεια, καθώς προχωράμε προς αυτό που ελπίζω ότι θα είναι οι τελικές λίγες εβδομάδες τωνδιαπραγματεύσεων.
Έχω ακούσει πολύ προσεκτικά τις απόψεις των κρατών μελών σχετικά με τα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ημερών. Αυτές οι απόψεις θα ενημερώσουν την συνεχή αλληλεπίδραση της προεδρίας με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς προσπαθούμε να καταλήξουμε έναντι των υπολοίπων τριμερών διαλόγων και των παράλληλων πολιτικών συζητήσεων μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Πάνω απ ‘όλα, οι συνομιλίες αυτές έχουν ενισχύσει την εμπιστοσύνη μου ότι θα είμαι σε θέση να παρουσιάσω μια δέσμη μέτρων στο Συμβούλιο των υπουργών στο τέλος του Ιουνίου. Γεγονός που θα μας επιτρέψει να οριστικοποιηθεί μια πολιτική συμφωνία εντός του χρονοδιαγράμματος που έχουμε θέσει κατά την έναρξη της ιρλανδικής Προεδρία».
Για τα ζητήματα αυτά καθώς και για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις συνομιλίες για τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής θα ενημερωθούν τα μέλη της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου, κατά τη διάρκεια διήμερης συνεδρίασης την Τετάρτη 29 και την Πέμπτη 30 Μαΐου, από τον Επίτροπο Γεωργίας Dacian Cioloş.
Η εν λόγω επίσκεψη θα γίνει στο πλαίσιο του «διαρθρωμένου διαλόγου» μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωκοινοβουλίου, και οι ευρωβουλευτές θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις απόψεις του Επιτρόπου και σε άλλα ζητήματα, όπως η δημοσιονομική πειθαρχία.
Αναλυτικότερα σύμφωνα με το πρόγραμμα θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, και τα θέματα που αφορούν:
-Τις τριμερείς διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. και της ΚΑΠ το 2014
– Το σύστημα αδειοδότησης για τις φυτεύσεις αμπέλου στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της ΚΑΠ
– Το ποσοστό αναπροσαρμογής των άμεσων ενισχύσεων που προβλέπεται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 73/2009 του Συμβουλίου όσον αφορά το ημερολογιακό έτος 2013
– Την πρόσβαση στους γενετικούς πόρους και δίκαιη και ισότιμη συμμετοχή στα οφέλη που προκύπτουν από τη χρησιμοποίησή τους στην Ένωση
– Η μελέτη με θέμα " γεωργία ημι-συντήρησης – αξία και προσανατολισμοί ανάπτυξης"
-Την πρόσβαση στους γενετικούς πόρους και δίκαιη και ισότιμη συμμετοχή στα οφέλη που προκύπτουν από τη χρησιμοποίησή τους στην Ένωση
Παρέμβαση Copa – Cogeca
Οι Πρόεδροι των κεντρικών αγροτοσυνεταιριστικών οργανώσεων Copa και Cogeca απηύθηναν προειδοποίηση κατά την διάρκεια της άτυπης συνόδου των υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε., την Τρίτη 28 Μαΐου, στο Δουβλίνο, σχετικά με την πορεία των διαπραγματτεύσεων για τη νέα ΚΑΠ.
«Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία για την μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής μέχρι τον Ιούνιο, αυτή μπορεί να καθυστερήσει για χρόνια αυξάνοντας την αβεβαιότητα των αγροτών της Ε.Ε. και των συνεταιρισμών τους» δήλωσαν.
Αναλυτικότερα, μιλώντας στη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Copa, κ. Gerd Sonnleitner υπογράμμισε την ανάγκη για μια τελική συμφωνία έως τον Ιούνιο προκειμένου να καταστεί εφικτή η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ το 2014, έστω και με μια μεταβατική περίοδο. Επίσης, επεσήμανε ότι μια συμφωνία είναι σημαντική όχι μόνο για τους αγρότες και τον αγροτικό τομέα, αλλά και για την Ευρώπη στο σύνολό της. «Ο γεωργικός τομέας έχει διαδραματίσει έναν πολύ θετικό σταθεροποιητικό ρόλο τα τελευταία χρόνια της κρίσης. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα συνεχίζει να το κάνει». Μια θετική και ταχεία λήψη αποφάσεων μεταξύ των τριών θεσμικών οργάνων είναι ζωτικής σημασίας ώστε να μπορέσουν οι αγρότες και οι συνεταιρισμοί να προχωρήσουμε με τα παραγωγικά και τα επενδυτικά τους σχέδια.
Επέμεινε ότι θα πρέπει να ενσωματωθεί πολύ μεγαλύτερη ευελιξία στο «πρασίνισμα» των μέτρων στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της ΚΑΠ, υποστηρίζοντας πλήρως την θέση των υπουργών της ΕΕ να επιτρέπονται μέτρα που θεωρούνται ισοδύναμα. Αυτή η δυνατότητα πρέπει να είναι διαθέσιμη για όλους τους γεωργούς σε ολόκληρη την ΕΕ, είπε. Ο Επίτροπος Γεωργίας Ciolos πιστεύει ότι πρέπει να γίνει με ένα απλοποιημένο τρόπο και ότι είναι έτοιμος να το αναλύσει. «Με τους διαθέσιμους πόρους σε σπάνη, το ποσοστό μείωσης των εκτάσεων που διατίθενται για παραγωγή δεν πρέπει να πάει πάνω από το 3% και οι αγρότες θα πρέπει να είναι σε θέση να καλλιεργήσουν φιλικές προς το περιβάλλον καλλιέργειες σε αυτόν τον τομέα», πρόσθεσε. Οι Copa-Cogeca αντιτίθενται επίσης σε κάθε μεταφορά πόρων από τον πρώτο στο δεύτερο πυλώνα, δεδομένου ότι η δέσμη μεταρρυθμίσεων θα κόψει ήδη σημαντικό μέρος αγροτικού εισοδήματος και αυτό θα κάνει τα πράγματα χειρότερα. Ο κ. Sonnleitner επέμεινε στην ανάγκη απλοποίησης της ΚΑΠ, προειδοποιώντας ότι αν γίνει περιπλοκότερη δεν θα χρειάζεται μόνο έναν «έλεγχο υγείας» όπως στο πρόσφατο παρελθόν, αλά θα χρειαστεί χειρουργική επέμβαση.
Ο Πρόεδρος της Cogeca, κ. Christian Pees, τόνισε τη ζωτική ανάγκη να ενισχυθεί ο ρόλος των οργανώσεων παραγωγών, επισημαίνοντας ότι οι πρόσφατες εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνουν ότι οι οργανώσεις παραγωγών, όπως οι συνεταιρισμοί, βοηθούν τους αγρότες να απολαμβάνουν καλύτερες τιμές για τα προϊόντα τους. Ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση είναι η πρόταση επέκτασης της κάλυψης προϊόντων για την αναγνώριση των οργανώσεων παραγωγών. Είναι επίσης ζωτικής σημασίας αποτελεσματικότερα εργαλεία ρύθμισης της αγοράς και μείωσης της ακραίας αστάθειας. Οι τιμές αναφοράς της ΕΕ για το βόειο κρέας, τα γαλακτοκομικά, το ρύζι και το ελαιόλαδο πρέπει να επικαιροποιηθούν ώστε να ληφθούν υπόψη οι υψηλότερες τιμές των εισροών. Άλλες προτεραιότητες περιλαμβάνουν τη διατήρηση των κοινοτικών ποσοστώσεων παραγωγής ζάχαρης μέχρι το 2020 και τη διατήρηση των δικαιωμάτων φύτευσης στον αμπελοοινικό τομέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ολοκληρώνοντας, ο κ. Pees υπογράμμισε την ανάγκη να ενισχυθεί η οικονομική θέση των γεωργών και των γεωργικών συνεταιρισμών για να αντιμετωπίσουν τις μελλοντικές προκλήσεις. «Αυτό είναι ζωτικής σημασίας, δεδομένων των αυξανόμενων προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και οι συνεταιρισμοί όπως η ακραία αστάθεια των γεωργικών αγορών, και οι κακές καιρικές συνθήκες. Μαζί με την ΕΕ να φημίζεται για την ποιότητα των προϊόντων της και μεγάλη ποικιλία από τοπικές σπεσιαλιτέ, ας χρησιμοποιήσουμε την ΚΑΠ να διασφαλίσουμε τα κέρδη από το άνοιγμα των αγορών, αντί να χρειάζεται να είμαστε στην άμυνα», είπε.