εγγραφείτε: Άρθρα
εύρεση
Ζωοτροφές Απαλλαγμένες από Μυκοτοξίνες
Σε συμπόσιο της εταιρείας Alltech αναφέρθηκαν κάποια στοιχεία σχετικά με τη διασφάλιση της απουσίας μυκοτοξινών στις ζωοτροφές.
Το να αποφευχθεί η παρουσία μυκοτοξινών στις ζωοτροφές θα πρέπει να είναι ένα ζήτημα που πάντα θα πρέπει να απασχολεί το μυαλό όσων ασχολούνται με την κτηνοτροφία. Αυτό αναφέρθηκε στην ομιλία της καθηγήτριας πανεπιστημίου της Βραζιλίας Elizabeth Santin, στο 29ο ετήσιο διεθνές συμπόσιο της εταιρείας Alltech, στο οποίο υπήρχε ειδική ενότητα για τις μυκοτοξίνες. Το συμπόσιο παρακολούθησαν 2.300 σύνεδρου από 72 χώρες.
Σύμφωνα με διεθνείς έρευνες, το 98% των συστατικών των ζωοτροφών περιέχουν τουλάχιστον 1 μυκοτοξίνη και το 93% περιέχουν περισσότερες από 1. Στο πάνελ 8 ομιλητών για το συγκεκριμένο θέμα, συζητήθηκε η πρόοδος που επιτεύχθηκε στην άμβλυνση της μόλυνσης των ζωοτροφών με μυκοτοξίνες σε τρία στάδια: εκτίμηση και μείωση του κινδύνου, διαχείριση του κινδύνου και προτεινόμενες λύσεις.
Στη συζήτηση τέθηκε στο τραπέζι η σημασία που έχει για τη διαχείριση του κινδύνου μόλυνσης με μυκοτοξίνες ο καθορισμός και η παρακολούθηση κρίσιμων σημείων ελέγχου (CCPs), ως αναπόσπαστο μέρος της διαχείρισης του κινδύνου μόλυνσης με μυκοτοξίνες και της στρατηγικής πρόληψης. Η κ. Elizabeth Santin τόνισε τη σημασία του να γνωρίζουμε πότε και πού οι μυκοτοξίνες εισέρχονται στην εφοδιαστική αλυσίδα. Ουσιαστικά η κ. Elizabeth Santin αναφέρθηκε στο HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points), ένα χρήσιμο εργαλείο στη διαχείριση της παρουσίας των μυκοτοξινών στις ζωοτροφές.
Έχοντας πάντα στο μυαλό μας, ότι τα δημητριακά είναι καλύτερα να καταναλώνονται όσο γίνεται πιο κοντά στη συγκομιδή τους, πρέπει να γνωρίζουμε ότι η αύξηση της μόλυνσης με μυκοτοξίνες αρχίζει να συμβαίνει αμέσως μετά την αποθήκευσή τους. Επίσης, στη διάρκεια της μεταφοράς τους τα επίπεδα υγρασίας δημιουργούν ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη μυκήτων, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην παραγωγή μυκοτοξινών. Ένας τρόπος να εμποδίσουμε την ανάπτυξη μυκήτων και επομένως μυκοτοξινών είναι ο έλεγχος της υγρασίας.
Ο μοναδικός τρόπος να ελέγξουμε τις μυκοτοξίνες είναι να γνωρίζουμε την ύπαρξη του προβλήματος. Ο στόχος είναι να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο της μόλυνσης των ζωοτροφών με μυκοτοξίνες. Αυτό θα γίνει με την εφαρμογή του συστήματος ασφάλεις των τροφίμων , δηλαδή του HACCP.
Η κ. Elizabeth Santin συστήνει την εφαρμογή κάποιων κρίσιμων σημείων ελέγχου:
- Έλεγχος για μυκοτοξίνες πριν τα δημητριακά έλθουν στο μύλο
- Έλεγχος του επιπέδου μόλυνσης πριν από την αποθήκευση
- Έλεγχος των συνθηκών αποθήκευσης
- Έλεγχος του εξοπλισμού του μύλου, ταυτοποίηση προβλημάτων, σύστημα καθαρισμού και απολύμανσης
- Καθορισμός λήψης δειγμάτων ζωοτροφής για έλεγχο και έλεγχος καταλληλότητας του εξοπλισμού του εργαστηρίου ελέγχου
Η κ. Elizabeth Santin συστήνει εβδομαδιαία τεστ για τα παράνω σσημεία ελέγχου και επαναξιολόγησή τους κάθε 6 μήνες, ώστε να διασφαλιστεί, ότι δεν έχει γίνει κάπου λάθος ή έχει κάτι παραλειφθεί. Επίσης, συμβουλεύει, ο έλεγχος για τις μυκοτοξίνες να ξεκινάει όταν το πρόβλημα είναι μικρό και στην αρχή του. Τότε είναι πιο εύκολο να λυθεί και μάλιστα γρήγορα.