εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Ελάχιστες Αποστάσεις

0 comments
 
 
Σημειώνεται αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην έκδοση Κ.Υ.Α. σε εφαρμογή διάταξης του Νόμου 4056/2012 που αφορά στην παρέκκλιση των ελάχιστων αποστάσεων των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων με μέτρηση ρύπων. 
 


Οι διατάξεις για τις ελάχιστες αποστάσεις των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων από οικισμούς, έργα και δραστηριότητες, αρχικά της Υγειονομικής Διάταξης Υ1β/2000/95 και στη συνέχεια των επόμενων νομοθεσιών αδειοδότησης ήταν πάντα κρίσιμες για τη σταθερότητα της θέσης, ειδικά των πτηνοτροφικών και των χοιροτροφικών εκμεταλλεύσεων. 
 
Ο πίνακας των ελάχιστων αποστάσεων μεταφέρθηκε από την Υγειονομική Διάταξη Υ1β/2000/95 στο άρθρο 5 του Νόμου 4056/2012 για την αδειοδότηση των κτηνοτροφικών μονάδων, που προβλέπει σειρά παρεκκλίσεων από την ακαμψία των ελάχιστων αποστάσεων, ώστε να απλοποιηθεί η διαδικασία για τις άδειες εγκατάστασης των κτηνοτροφικών μονάδων γενικότερα. Στην παράγραφο 9 του ίδιου άρθρου 5 προβλέπεται για πρώτη φορά η δυνατότητα παράκαμψης του πίνακα των ελάχιστων αποστάσεων και αυτοτελούς ορισμού ξεχωριστής απόστασης εκμεταλλεύσεων κατά περίπτωση, μέσα από τη θέσπιση συστήματος μέτρησης ρύπων, σε εφαρμογή της κοινοτικής Οδηγίας 2010/75 (96/61) «για την Ολοκληρωμένη Πρόληψη και ‘Έλεγχο της Μόλυνσης του Περιβάλλοντος». 
 
Ειδικότερα, στην ως άνω παράγραφο 9 αναφέρεται: «Εκτός των αποστάσεων του Παραρτήματος του άρθρου 20 του παρόντος, είναι δυνατόν, με K.Y.A. των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, που εκδίδεται εντός έξι (6) μηνών από την ψήφιση του παρόντος, να εφαρμοστεί και ένα σύστημα μέτρησης συγκεκριμένων ρύπων, ώστε να αξιολογείται ο βαθμός επιβάρυνσης του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος από τη λειτουργία της κτηνοτροφικής μονάδας και να τροποποιούνται αναλόγως οι προαναφερθείσες αποστάσεις του άρθρου 20 του παρόντος».
 
Παρά το γεγονός ότι ο Νόμος ψηφίστηκε τον Μάρτη του 2012 και η σχετική προθεσμία έχει παρέλθει σημαντικά η σχετική Κ.Υ.Α. δεν έχει ακόμη εκδοθεί. Οι επιτελικοί κύκλοι άσκησης αγροτικής πολιτικής και οι παραγωγικοί φορείς τονίζουν συνεχώς την χρησιμότητα του συστήματος εκτίμησης των ρύπων και της ανάγκης δημοσιοποίησης της Κ.Υ.Α. που αναμένεται να διευκολύνουν την αδειοδότηση και τον εκσυγχρονισμό των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.