εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Ευρωπαϊκό Εμπόριο με τις Χώρες Mercosur

0 comments
Ευρωπαϊκό Εμπόριο με τις Χώρες Mercosur

 

Οι αγροτικές ευρωπαϊκές οργανώσεις Copa & Cogeca έστειλαν την προηγούμενη εβδομάδα επιστολή στον πρόεδρο της commission Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για την εμπορική συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις λατινοαμερικανικές χώρες Mercosur.

 

Στην επιστολή, οι δύο κορυφαίες ευρωπαϊκές οργανώσεις που εκπροσωπούν τον αγροτικό και τον συνεταιριστικό κόσμο, αντιτίθενται στην κίνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δώσει στην Ένωση Λατινοαμερικανικών Χωρών Mercosur, περαιτέρω προνόμια στον τομέα της γεωργίας προκειμένου να εξασφαλίσει ανταλλάγματα σε άλλους οικονομικούς τομείς.

Σχετικά με το θέμα αυτό , ο πρόεδρος της Copa Χοακίμ Ρούκβιντ ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη δώσει πολλά στις χώρες Mercosur στον τομέα της γεωργίας κατά τη διάρκεια των εμπορικών διαπραγματεύσεων χωρίς να πάρει πολλά σε αντάλλαγμα. Δεν είναι αποδεκτό σήμερα η Ε.Ε. να αυξάνει, στις συνομιλίες, αυτά που προσφέρει στον τομέα της γεωργίας. Πρέπει να ελαχιστοποιηθούν τα εμπορικά προνόμια για τις εισαγωγές στους πλέον ευαίσθητους κλάδους μας, όπως το βόειο κρέας, η ζάχαρη, το κρέας πουλερικών, η αιθυλική αλκοόλη, το ρύζι και ο χυμός πορτοκαλιών.

Έχουμε ήδη σημαντικές εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από αυτές τις χώρες και δεν παίρνουμε καμία ανταπόδοση γι’ αυτά. Χρειαζόμαστε ισορροπημένες εμπορικές συμφωνίες που θα σέβονται τις παραγωγικές μας μεθόδους, υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Cogeca, Τόμας Μάγκνουσον. Ο ίδιος μάλιστα σημειώνει ότι υπό το πρίσμα της αβεβαιότητας στις συνομιλίες για το Brexit, καθώς και των συζητήσεων για το μέλλον της ΚΑΠ και τον ευρωενωσιακό προϋπολογισμό, προτρέπουμε της Ε.Ε. να μην κάνει παραχωρήσεις για τον τομέα της γεωργίας. Προειδοποιεί μάλιστα ότι οποιεσδήποτε περαιτέρω προσπάθειες για παραχωρήσει στον τομέα της γεωργίας θα απειλήσει την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας στις αγροτικές περιοχές, κάτι το οποίο έρχεται σε αντίθεση με την ευρωενωσιακή στρατηγική αναζωογόνησης της υπαίθρου.